Stiri Brasov, Timp liber

Jurnaliștii de la „Top Gear”, impresionați de prizele din Brașov unde îți încarci mașina electrică gratuit

Prize incarcare masini electrice (3)Brașovenii, dar și turiștii care ajung în centrul orașului și dețin o mașină electrică sau hibrid au posibilitatea încă din toamna anului trecut să își încarce autoturismul la una dintre prizele „publice” amplasate pe stâlpii de iluminat.

Prizele au fost remarcate și de către redactorii uneia dintre cele mai importante reviste din domeniul auto, „Top Gear”, care au făcut o excursie prin țară de la București la Brașov cu o mașină electrică. Aceștia nu și-au mai putut continua periplul, deoarece în afară de București, Ploiești și Brașov nu au identificat sisteme pentru încărcarea mașinilor electrice. Totodată, cei de la „Top Gear” au remarcat faptul că Brașovul este singurul oraș unde astfel de sisteme de încărcare sunt amplasate pe infrastructura publică și mai ales că încărcarea se poate face gratuit, în celelalte două orașe prizele de încărcare fiind de tip „peco” sau în incinta parcărilor unor restaurante. Redactorii revistei vor promova Brașovul în numărul din luna septembrie al revistei, urmând să sublinieze faptul că Braşovul este unul dintre primele oraşe din Europa în care este posibilă încărcarea vehiculelor direct din reţeaua de iluminat public.

De la București la Brașov cu 25 de lei!

„Concluzia experimentului cu Renault ZOE de la București la Brașov și retur (fără autostradă): dacă vrei, se poate. Durează cu 60 de minute mai mult decât cu un automobil convențional (încărcările la Ploiești) dar este muuult mai ieftin. Dacă am fi plătit curentul în regim casnic, întregul drum de 345 km ne-ar fi costat 25 lei! Desigur, există și dezavantaje: mașina este relativ scumpă la achiziție iar încărcarea de la 220V durează o eternitate. Însă primii pași au fost făcuți, suntem pe direcția bună pentru electrificarea transportului”, au precizat cei de la „Top Gear” pe pagina lor de Facebook. Masina electrica Top Gear la Brasov (3)

Încărcare rapidă și gratuită

Tehnologia de la poalele Tâmpei a fost implementată prin proiectul „Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov”, care permite o conectare facilă a încărcătoarelor vehiculelor electrice direct la prizele montate pe stâlpii de iluminat public, precum şi utilizarea a diferite metode de plată (prepay, postpay sau alte variante). Administrarea funcţiilor de încărcare poate fi realizată de un modul specific din cadrul platformei software care gestionează funcţionarea sistemului de iluminat public. În acest fel, dotarea cu prize de încărcare auto se poate realiza direct pe stâlpii de iluminat public, pe toată suprafaţa oraşului, eliminând necesitatea lucrărilor civile de instalare a echipamentelor.

Masina electrica Top Gear la Brasov (1)Totodată, în parcarea de vizavi de Muzeul de Artă a fost montată o priză mai specială, care seamănă oarecum cu o pompă dintr-o benzinărie, dar care permite încărcarea autovehiculelor rapid, în trei ore. „Dorim să venim în sprijinul celor care utilizează astfel de vehicule mai puţin poluante, în dorinţa de a promova Braşovul ca un oraş verde, care utilizează energii regenerabile. Obiectivul la care ne-am angajat prin Convenţia Primarilor este de a reduce emisiile de dioxid de carbon  cu 32% până în anul 2020, iar acesta este încă o modalitate prin care vom atinge acest obiectiv”, a subliniat primarul Braşovului, George Scripcaru, atunci când a fost implementat noul sistem.

Dai SMS și îți încarci mașina

Utilizarea prizelor se poate face gratuit în baza unui SMS cu tarif normal trimis la numărul de telefon 0732.66.00.70, care va activa fluxul de curent pentru o durată de trei ore. Dacă timpul de încărcare este insuficient, utilizatorul va trebui să trimită din nou un SMS de activare. Locurile de parcare dotate cu astfel de prize sunt semnalizate special, pe viitor în Braşov, astfel de sisteme de încărcare urmând să fie funcţionale şi în parcările supraterane de la Militar şi din Poiană, care vor fi finalizate anul viitor. Prize incarcare masini electrice (1)

3 Comentarii

  1. Pingback: Brasovul este un oras eco-friendly | EVmagazine

  2. Pingback: Brasov, unul dintre cele mai eco-friendly orase | MOBzine.ro - Your Mobile IT World

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*