Numărul de infracțiuni petrecut în incinta unităților de învățământ a scăzut față de anii trecuți, dar continuă să rămână destul de alarmant. Astfel, în conformitate cu statisticile polițiștilor continuă să domine faptele de loviri și alte violențe. În anul școlar precedent au fost înregistrate 23 de astfel de cazuri, cu opt mai puține față de anul școlar 2013 – 2014. Alarmant este faptul că a fost înregistrat și un viol petrecut în incinta unei unități de învățământ, iar anii trecuți, nu a fost înregistrată o asemenea faptă gravă. Ridicat a rămas și numărul de furturi, 22, față de 23 în anul școlar 2013 – 2014. Pe lista de infracțiuni se mai regăsesc și trei fapte de amenințare, dar și două fapte pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.
„De la un an la altul avem o scădere a numărului infracțiunilor petrecute în școli. Față de anul școlar 2013 – 2014, anul trecut a fost o scădere cu 10% a acestora. Cele mai multe infracțiuni se petrec în timpul orelor de curs, dar și în pauze, în special furturile Ar trebui să-i responsabilizăm mai mult atât pe părinți, cât și pe copii, părinții să nu-i mai lase cu bunuri de valoare sau sume mari de bani la școală, iar copiii să aibă mai multă grijă de bunurile lor”, a concluzionat comisarul George Baciu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, în urma analizei activităţilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul școlar 2014-2015. Una dintre măsurile luate de polițiști pentru viitorul an școlar este includerea cu prioritate a unităților de învățământ, la care s-au înregistrat evenimente în ultima perioadă ori sunt situate în zone cu risc rutier crescut în itinerariile patrulelor de ordine publica și echipajelor de poliție rutieră pe timpul sosirii și plecării elevilor la/de la cursuri.
Lipsa pazei, o problemă
Polițiștii susțin că unele infracțiuni s-au petrecut și din cauza lipsei de implicare a cadrelor didactice și a personalului de pază (acolo unde există) în promovarea unui comportament proactiv care să presupună adoptarea unor masuri minime de protejare și asigurare a bunurilor proprii, dar și tratarea cu superficialitate din partea dascălilor a unor abateri comise de către elevi, în unele unităţi de învăţământ. De asemenea, polițiștii spun că lipsa pazei umane în unitățile școlare este o mare problemă: dintre cele 401 de unități școlare, în prezent sunt asigurate cu sisteme de pază 74 de unități școlare, 57 cu pază proprie, 13 cu societăți specializate de pază și 4 cu pază mixtă. Inspectorul școlar general adjunct, Victor Vijoli, a precizat că în vederea combaterii infracțiunilor care au loc în incinta și în apropierea unităților școlare există planuri de măsuri efectuate în colaborare cu instituțiile din domeniul ordinii și liniștii publice. „În anul școlar precedent, nu am avut probleme deosebite de delincvență juvenilă, chiar au scăzut, fapt care este îmbucurător”, a precizat inspectorul școlar.