În vacanţă se numără problemele cu care se confruntă unităţile de învăţământ, astfel încât ele să poată fi rezolvate până la începerea noului an şcolar. Una dintre acestea este şi deficitul de medici şi asistenţi medicali din cabinetele şcolare. Din păcate, nu se ştie în cât timp va fi găsită o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.
Din informaţiile oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brașov, numărul medicilor şi asistenţilor care activează în cabinetele şcolare din judeţ este unul deficitar. S-a ajuns în această situaţie şi din cauza faptului că angajările în sistem au fost blocate, iar unele cadre medicale au ieşit la pensie, dar și pentru că o serie de medici și asistente aleg calea străinătății sau să se angajeze în mediul privat, unde salariile sunt mai atractive. Astfel, dr. Camelia Defta, reprezentantul DPS Brașov, a precizat că în conformitate cu datele deținute de către Compartimentul Supraveghere Igienă Școlară, la nivelul județului există un deficit de 169 de cadre medicale dintre care 152 în mediul urban și 17 în mediul rural. Practic județul Brașov ar mai avea nevoie de 55 de medici și 114 asistente, dintr-un total de 234 de cadre medicale. Mai alarmant este faptul că în mediul rural nu este nici un medic școlar.
Numărul unităților școlare la nivelul județului Brașov este 401, dintre acestea 165 fiind în mediul urban, iar 236 în mediul rural. Pe lângă consultaţiile acordate elevilor bolnavi, medicii și asistentele școlare trebuie să asigure triajul epidemiologic al acestora, dar și să deruleze unele campanii de vaccinare.
O asistentă la 926 de elevi
Cel mai mare deficit de medici școlari este în municipiul Brașov, unde, în conformitate cu datele deținute de către Direcția de Servicii Sociale, care coordonează această activitate, din 82 de cadre medicale necesare sunt angajate doar 59, dar numărul care activează efectiv este mai mic, o parter dintre cadre fiind pe parcursul anului în diverse concedii, de la cel de creștere a copilului, la cel fără plată. Astfel, la începutul anului școlar precedent pentru asigurarea asistenței medicale în unitățile școlare au fost 45 de cadre medicale (5 medici şi 40 de asistente). În anul şcolar 2014-2015 au fost înregistraţi 6.940 de preşcolari şi 30.091 de elevi în cele 86 de unităţi de învăţământ, ceea ce înseamnă că, în medie, o asistentă medicală ar trebuit să asigure serviciul de asistenţă pentru 926 de elevi, iar medicii trebuie să asigure aceste servicii pentru peste 7.400 de elevi, în loc de o asistenţă medicală la 367 de elevi şi un medic la 1.277 de elevi, cum este normativul.
2 comentarii
In Municipiul Sacele este nevoie de asistente medicale in scoli si gradinite.
Sunt Asistent Medical Generalist si locuiesc in Sacele si as fi dorit sa lucrez in scoli si gradinite,stiu ca este nevoie