O ordonanță a Guvernului a dat posibilitatea majorării salariilor angajaților din sistemul bugetar cu 12%, astfel că, în ședința de Consiliu Local de ieri, aleșii Brașovului au aprobat pentru unele categorii de angajați din subordinea municipalității. Ordonanța 83/2014, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, nu permite majorarea tuturor salariilor, în conformitate cu actul normativ banii în plus fiind doar dacă există resursele necesare și există un plafon de salarii aprobat în acest sens.
Prin hotărârea aprobată de consilierii locali, de majorare beneficiază personalul angajat în aparatul de specialitate al Primarului, precum și cei din instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local, respectiv doar acolo unde există plafon. „Din păcate, există o inadvertență în această ordonanță, pentru că bugetul de stat și cel local sunt calculate pe un plafon singular în cadrul serviciilor sociale, acolo unde știm foarte bine ca sunt persoane care lucrează cu un salariu minim pe economie și tocmai aceste persoane sunt afectate. Urmare a acestui aspect, ordonanța emisă de Guvern nu prevede o diferențiere clară de bugetul de stat acolo unde sunt plătite pentru personal și, bineînțeles, nu face o diferențiere pe cotele defalcate de TVA care, practic, sunt bani de la bugetul de stat. Dacă ar fi să ne raportăm la plafonul aprobat pe bugetul local, aferent cheltuielilor de personal, acolo, aceste persoane ar avea posibilitatea să primească, numai că ordonanța nu face o precizare în acest sens, drept pentru care, în următoarele zile va trebui să facem tot ce este necesar, adică să mergem la Prefectură, să facem un memoriu la Ministerul Muncii și, eventual, să găsim o formulă ori pentru interpretarea acestei ordonanțe or, dacă nu să se modifică legea, pentru a avea posibilitatea ca măcar din toamnă, pentru angajații DSS să le acordăm această majorare salarială”, a explicat viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă.
Va fi nevoie de reglementare guvernamentală
„Veniturile unor salariați ai Direcției de Servicii Sociale, provin atât de la bugetul de local, cât și din sumele primite de la bugetul de stat. În cazul acestor salariați nu sunt aprobate plafoanele de salarii. Practic, noi ne-am exprimat acordul pentru creșterea salariilor, dar, pentru ca oamenii să primească lefuri mai mari, va fi nevoie de o nouă reglementare din partea Guvernului, fie că este vorba despre o derogare de la prevederile privind plafoanele salariale, sau de o nouă ordonanță de urgență”, a completat consilierul local Cătălin Leonte. Acesta a precizat că prin aplicarea acestei majorări de salarii, dar și prin alocarea unor sume aferente achitării unor sume către unii angajați care au obținut hotărâri judecătorești, cheltuielile de personal aferente acestui an vor crește cu 12 milioane de lei.