*70% din producția soților Florea se vinde prin hipermarketuri

Dulceața de trandafiri a soților Florea din Ucea de Sus a ajuns să fie exportată în țări ca Amglia, Slovenia sau Polonia, dar și pe rafturile hipermarketurilor din România.
În urma cu cinci ani, Nicoleta și Dan Florea, din comuna Ucea de Sus, județul Brasov, au dorit să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru o cultură de plante ornamentale (trandafiri), însă o schimbare legislativa de ultim moment le-a dat planul peste cap. Chiar și așa, cei doi nu au renunțat la ideea lor, însă au decis că cel mai bine ar fi să producă trandafiri ecologici pentru dulceață și sirop.
„În 2010 am dorit sa accesăm fonduri europene prin măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Am depus proiectul. În timp ce adunam documentația, pentru flori și plante ornamentale, a intervenit o schimbare legislativă prin care 75% din plantație trebuia să fie pentru consum. Noi voiam să fie flori în câmp. Așa am ajuns de la plante ornamentale la cele aromatice. Am trecut de la trandafirul pentru fir la cel pentru dulceață”, spune Dan Florea, pentru StiriAgricole.ro.
Cei doi soți au o suprafață de 3.000 de mp cultivată cu aproximativ 1.200 de fire de trandafiri. De asemenea, în cadrul fermei, Nicoleta și Dan Florea mai dețin 30 de vaci, 25 de porci și circa 60 de oi, precum și o livadă de măr certificată ecologic.
„În primăvara lui 2011, trandafirii au înflorit. Peisajul era o grădină a raiului. Totul era roz, un parfum foarte puternic. Am hotărât să nu ne pierdem speranța în acest proiect, chiar dacă nu a fost aprobat. Am început să procesăm și să facem siropuri și dulceață de trandafiri”, mai povestește Dan Florea.
Pentru a produce dulceața de trandafiri, cei doi soți din Brașov au apelat la ajutorul primarului, care le-a pus la dispozitie un centru de procesare autorizat de ANSVSA. Pentru un borcan de dulceață, de 200 grame, se folosesc circa 300 de grame de petale macerate.
„Pentru a face dulceață de trandafiri, trebuie ca petalele să fie culese până la răsăritul soarelui, pentru ca ele sa nu-și piardă din parfum. Se taie apoi partea albă a petalei. Se macerează apoi, cu zeamă de lămâie, până când se strâng și se fac ca un bulgare. Cantitatea obținută se pune la rece. Așteptăm două zile, până când strângem mai multă cantitate, apoi mergem la procesare”, povestește Dan Florea procesul prin care obține dulceața ecologică de trandafiri.
70% din produse se vând prin Auchan sau Carrefour
Chiar daca acum poate spune că are o afacere profitabilă, Dan Florea a fost nevoit să investeacă mult timp, dar și bani, pentru a se face cunoscut.
„La momentul acesta, pentru majoritatea este o afacere profitabilă. A fost însă un drum lung până să reușim să o facem profitabilă. Aproape patru ani am încercat să tot promovăm dulceața făcută de noi, mergând în țară, participând la târguri, expoziții. După 3 ani am reușit să prindem contract cu Auchan și Carrefour. 70% din produsele noastre se vând așa. De asemenea am făcut export și în Anglia, petale am vândut în Slovenia, Polonia”, mai spune brașoveanul.
Sotii Florea se pregătesc în perioada următoare să își vândă dulceața ecologică de trandafiri și în Republica Benin, din Africa, acolo unde au trimis deja mostre. „Am transmis mostre în Grecia. Avem de asemenea cereri și din Republica Benin. Am trimis și acolo mostre. Cei din afară vor să facă analiza produselor. Pe noi nu ne deranjează. Așteptăm rezultatul. Avem o comandă de 5.000 de borcane de dulceață. Ne-au trimis o factură proforma, ne-am înțeles la preț. Dacă totul va fi în regulă, vom încheia contractul”, mai spune brașoveanul.
Dan Florea consideră că în prezent există o cerere mare pe piața de dulceață de trandafiri ecologici, precum și de petale uscate, bio. Cei care doresc să pornească o astfel de afacere ar trebui să dispună pentru înființarea culturii de trandafiri, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați de circa 12.000 de lei.