*Biserica Neagră deţine la momentul actual cea mai mare colecţie de acest tip de covoare din Europa – 200 de unități
Biserica Evanghelică Braşov va finaliza la sfârşitul acestei luni un proiect major de cercetare privind valoroasele covoare otomane, cu un buget total de 150.000 euro. Proiectul a demarat în 2013, în parteneriat cu o firmă germană (Paz Laboratorien für Archäometrie, Bad Kreuznach, Germania) şi finanţat de către Fundaţia Germană de Mediu.
Biserica Neagră deţine la momentul actual cea mai mare colecţie de acest tip de covoare din Europa. Aceasta constă în 200 de covoare provenind din Anatolia şi datând din perioada otomană, majoritatea din secolele XVI-XVIII. Acestea sunt confecţionate din lână, cu vopsele naturale extrase din ceapă sau diverse insecte, fiind extrem de sensibile la toate schimbările de temperatură, umezeală, praf etc.
Pe lângă covoarele provenind din Biserica Neagră, depozitul special nou amenajat adăposteşte obiectele unor parohii evanghelice din jurul Braşovului, care nu mai au posibilitatea să îngrijească aceste piese de valoare, cum ar fi de exemplu Rupea, Ghimbav, Hălchiu etc. Cel mai vechi covor datează din secolul al XV-lea, care este un model exrem de rar. O altă piesă de rezistenţă este covorul „Scorpion“, în prezent doar patru exemplare rezistând în timp, în lume.
În laboratorul de la Biserica Neagră au fost tratate 350 de covoare extrem de valoroase din întreaga ţară, aflate fie în proprietatea unor biserici, fie în muzee sau colecţii personale. „De-a lungul secolului al XX-lea, cele mai bune de 350 de covoare otomane din colecţiile bisericilor evanghelice din România s-au tratat în mai multe rânduri cu substanţe chimice, menite să protejeze obiectele din lână de dăunători. De cîţiva ani s-a descoperit că aceste substanţe – folosite de-altfel în trecut cu regularitate în muzeele din toată lumea pentru dezinfectarea şi protejarea obiectelor din materiale organice împotriva dăunătorilor – rămân îmbibate în ţesătură, distrug firele naturale şi pot fi periculoase pentru sănătate”, a declarat dr. Ágnes Ziegler, coordonatoarea biroului patrimoniu la Biserica Neagră.
Ea a precizat că din cele 350 de covoare tratate, aproximativ două treimi erau contaminate cu diverse substanţe. Din colecţia aflată în proprietatea sau custodia Bisericii Negre, aproape 70 de covoare din cele 200 erau contaminate, în urma tratărilor cu substanţe chimice, respectiv cu eulan.
Experimentele şi testele privind curăţarea covoarelor s-au desfăşurat în laboratoare specializate în Germania şi s-a constatat că o îndepărtare eficientă a substanţelor nocive se poate realiza prin intermediul dioxidului de carbon fluid.
„La Biserica Neagră şi în celelalte biserici evanghelice din Transilvania, deţinătoare de covoare otomane, s-a desfăşurat o analiză de înaltă tehnologie pentru a determina gradul de contaminare a fiecărui covor în parte şi s-a amenajat un depozit specializat, precum şi un centru de competenţă în conservarea covoarelor, care va servi pe viitor ca şi punct de decontaminare folosind noua tehnologie proaspăt dezvoltată”, a precizat Christian Plajer, prim-preotul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Parohia Braşov.
Un comentariu
150000 de eur pentru „cercetarea” unor covoare??????????
Voi sunteti sanatosi la cap????