RFI scrie că Fritz Theil, un român născut în Transilvania în 1895, ar fi fost implicat în tentativa de asasinat al lui Adolf Hitler, din 20 iulie 1944. Theil era comentatorul postului de radio central al Reichului, iar pe 21 iulie, la o zi după tentativa de asasinat, a plecat în grabă din Berlin, mai întâi la Viena, apoi la Bucureşti.
În ţară, Theil a povestit că ar fi fost implicat în conjuraţia contra lui Hitler şi, din această cauză, a fost nevoit să plece din Germania. „În cartierul general (Wolfschanze) al lui Hitler, pe data de 20 iulie 1944, la ora 12:42, a explodat o bombă. Patru oameni au murit, ceilalṭi care se aflau în încăpere, între care şi Hitler, au fost uşor răniṭi. Bomba a fost plasată acolo de către Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Atentatul contra Führer-ului fusese organizat de către un gup de ofiṭeri nemulṭumiṭi de politica lui Hitler. Aşa numita «Acṭiune Walküre (n. red. – Valkyria)» care trebuia declanşată după lovitura de stat nu a mai avut loc. În primele zile după atentatul eşuat au fost arestate circa 200 de persoane participante la conjuraṭie. Mulṭi dintre cei arestaṭi au fost condamnaṭi la moarte şi executaṭi, alṭii s-au sinucis sau au fost obligaṭi să-şi pună capăt zilelor”, scrie RFI.
„Dr. Fritz Theil a fost unul dintre cei mai apropiaṭi colaboratori ai lui Goebbels (n.r. ministrul nazist al propagandei). Probabil nu a fost niciodată un nazist, ci un oportunist care îşi orientează velele după vînt. A participat la puciul din 20 iulie şi a evadat în România cu avionul în aceeaşi zi (n.r. o zi după)”, se arată într-o serie de documente CIA declasificate, informaţiile provenind de la Theil însuşi, care a contactat autorităţile americane de la Bucureşti.
„Încercînd să acumuleze capital politic şi să scape de consecinṭe juridice pentru activitatea sa publicistică în perioada nazistă, între anii 1944 şi 1948, Fritz Theil răspîndeşte insistent povestea cu puciul, însă fără să producă vreo dovadă clară pentru implicarea sa în conspiraṭia de la 20 iulie 1944 (…) Securitatea nu prea ştia ce să creadă despre povestea cu puciul şi a încercat să lămurească problema cu ajutorul unor informatori şi prin anchetarea repetată a lui Fritz Theil, care, în 1955, era încarcerat la Făgăraş (n.r. Theil a fost iniţial arestat după înlăturarea lui Antonescu, pe 23 august 1944, iar apoi în 1948, după înlăturarea monarhiei şi instaurarea comunismului)”, scrie RFI. Până la urmă, Theil a fost eliberat în 1955, a emigrat în Republica Federală Germania şi a murit în 1961.
„Cea mai plauzibilă ipoteză care se desprinde din toată această poveste încîlcită este că Fritz Theil care, într-adevăr a cunoscut personal pe cîṭiva conspiratori, probabil a fugit doar de teamă ca nu cumva să fie acuzat de colaborare. În toate lucrările despre puciul contra lui Hitler nu este menṭionată implicarea lui Theil. Doar într-un necrolog publicat în ziarul refugiaṭilor saşi din Germania (Siebenbürgische Zeitung din 15 septembrie 1961) este menṭionată legenda cu puciul”, conchide RFI.
Unul din atentatorii la viața lui Hitler a fost închis ani de zile la Făgăraș
0
Add A Comment
Alte stiri similare
România începe producția de drone, la Brașov, la uzina Carfil. Aici vor fi fabricate mai multe tipuri de drone militare.…
O companie terță, ce executa lucrări de săpătură mecanizată pe strada Calea Harmanului, din Sânpetru, a produs o avarie asupra…
În Poiana Brașov, gradul de ocupare a unităţilor de cazare se apropie de 70% pentru minivacanţa de 1 Mai, mai…
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal și au pus în aplicare 3 mandate…
Pe lângă o serie de clădiri emblematice din Brașov, care au fost demolate în anii comunismului (cum ar fi imobilul…
Râmnicu Vâlcea, Brașov și Miercurea Ciuc sunt orașele din România percepute de locuitori ca având cel mai ridicat nivel de…
Primăria Brașov organizează, prin Serviciul Public de Administrare Creșe, Ziua Porților Deschise, sâmbătă, 10 mai 2025, între orele 9:00 –…
Reprezentanții Primăriei Cristian anunță că 8 străzi din zona Vulcanului, comuna Cristian, vor fi asfaltate. Lucrările fac parte dintr-un proiect…
Auchan a lansat sub brandul privat Frățică o bere blondă produsă în România care se vinde la doza de 0,5…
Având în vedere creșterea numărului de turiști din această perioadă, determinată de minivacanța de 1 Mai, Salvamont Romania vine cu…
Flautista Mihaela Manciu și pianista Raluca Stefoni, profesoare la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” au reușit să aducă din…
Un șofer a fost prins rulând cu 197 de kilometri la oră într-o zonă din județul Brașov unde limita maximă…
Primăria Sânpetru a început săptămâna aceasta o acțiune de igienizare a albiei râului Durbav, din zona cartierul Sânpetru Residence și…
Sistemul e-SIGUR funcţionează la capacitate maximă de pe la mijlocul lunii martie -este vorba de 700 de radare amplasate de…
Urbea Food Fest, eveniment gastronomic dedicat întregii familii, se extinde în 2025 cu o serie de cinci festivaluri gastronomice care…
Se spropie perioada vacanțelor, iar reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică atrag atenția asupra capcanelor în care pot cădea românii.…
Polițiștii din Sfântu Gheorghe au emis un ordin de protecție provizoriu, după ce o femeie în vârstă de 66 de…
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a decis astăzi demiterea managerului Spitalului Municipal din Săcele. Primarul motivează această decizie prin calificativul…
La etapa națională a Olimpiadei de Chimie, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă din Brașov a fost reprezentat de patru elevi:…
Biserica Neagră din Brașov găzduiește deschiderea oficială a celei de-a 44-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră, un…