Administrația Parcului Național Piatra Craiului vrea să finalizeze anul acesta o serie de investiții pe care le-a demarat în vederea oferirii unor condiții optime de vizitare și informare pentru turiștii care ajung în zonă. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu finanțat din fonduri europene prin programul de Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii Parcului Naţional Piatra Craiului prin conştientizare, informare, vizitare şi monitorizare.
Investiția constă în finalizarea lucrărilor la centrul de vizitare al parcului, care este amplasat la ieșirea din Zărnești pe drumul spre Plaiul Foii, dar și construcția unui punct de informare turistică în zona Curmătura, la 1.400 de metri altitudine. Valoarea acestor lucrări este estimată la suma de 1.801.725,38 lei.
Un muzeu unicat
Proiectul este unul mai complex, cuprinzând o paletă largă de activităţi, pe lângă finalizarea lucrărilor la centrul de vizitare Zărneşti şi construirea Punctului de informare Curmătura, în proiect mai este inclusă şi realizarea a patru trasee tematice, care s-a efectuat deja, instalarea de infochioşcuri pe trasee, realizarea de materiale publicitare şi a unor materiale informative, precum un film documentar, Ghidul speciilor şi habitatelor şi Ghidul traseelor, achiziţia de mobilier, calculatoare şi masini necesare desfăşurării activităţii. Deja cele patru trasee au fost marcate cu mijloace moderne. Indicatoare noi, procurate din lemn, hărţi reactualizare, informaţii despre faună şi floră, precum şi câte un foişor din lemn, se vor găsi pe fiecare rută. În cadrul acestui proiect finanţat cu fonduri europene este cuprinsă şi amenajarea unui muzeu unicat, unde vizitatorii vor avea parte de holograme spectaculoase, proiecţii 3D, dar şi de o peşteră în miniatură. Proiectul are o valoare totală de 7.741.550 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 6,37 milioane de lei.
Rezervaţie din 1938
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervaţie naturală în 28 martie 1938. Consiliul de Miniştri a luat această decizie „datorită caracterului unic al masivului unde se găsesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum, ca şi datorită frumuseţii peisajului”. În 1938, când rezervaţia naturală a fost înfiinţată, au fost luate în considerare numai 440 de hectare. În 1972, această suprafaţă a crescut la 900 de hectare, iar astăzi, zona de conservare specială acoperă o suprafaţă de 4.879 de hectare, zona de parc naţional ocupând circa 9.894 de hectare.