Economic, Stiri Brasov

Primăria Brașov a devenit proprietar pe o serie de „ruine” valoroase din vechea fabrică Rulmentul. Numai terenurile valorează peste 30 de milioane de lei

rulmentul (1)O parte din fostele active ale uzinei de rulmenți din Brașov au intrat oficial de săptămâna aceasta în proprietatea Primăriei Brașov. Aceasta a inițiat încă din 2011 demersurile pentru a le prelua în contul datoriilor pe care societatea le-a avut la bugetul local, numai că hotărârea de Guvern prin care acestea au fost trecute din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Brașov a fost adoptată abia recent. Locația este una cu valoare având în vedere că este vecină cu noul mall Coresi Shopping Resort, care a fost construit tot pe o veche platformă industrială, respectiv cea de tractoare.

În total, în conformitate cu hotărârea de Guvern adoptată, în proprietatea Primăriei Brașov au fost trecute 39 de active din vechea uzină, respectiv o serie de suprafețe de teren, dar și clădiri ale unor vechi secții, dar și vechile stații de pompare sau de decantare a nămolului, precum și alte spații care sunt fără utilitate și pentru care vor trebui cheltuite sume considerabile în vederea decontaminării lor. Cele mai valoroase, în conformitatea valorile de inventar, sunt cele peste 20 de terenuri intravilane de pe fosta platformă industrială a căror valoare sare de 30 de milioane de lei.

Două vechi secții sunt mai de valoare

Printre acestea se numără unul în suprafaţă de 58.733 mp, cu o valoare de inventar de 9,98 milioane de lei, altul de 37.944 mp, cu o valoare de 6,45 milioane de lei și altul de peste 28.000 mp, cu o valoare de 4,88 milioane de lei. Dintre vechile hale preluate cele care au o valoare mai consistentă sunt vechea Strungărie a fabricii cu anexele ei, cu o valoare de inventar de 22 de milioane de lei, dar și vechea Secție de rulmenți speciali, care are mai multe anexe și o valoare de 10 milioane de lei. Sunt însă și active cu valoare zero, cel mai probabil aflate într-un stadiu avansat de degradare și fără utilitate, cum ar fi fosta Stație de evacuare șpan, mai multe depozite de uleiuri, dar și depozitul de carburanți.

Parc de software și muzeu

Edilii vor să amenajeze în clădirile de la Rulmentul un parc industrial de software, dar şi un muzeu al industriei braşovene, unde să fie expuse simbolurile fabricilor de altădată. „Primul pas ar fi înființarea unei societăți sau entități aflate în subordinea Consiliului Local Brașov care să se ocupe de administrarea acestui patrimoniu, dar și de conturarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect în vederea realizării acestor investiții pe care noi ni le-am propus. Dacă vom avea un proiect bine definit, avem șansa să obținem o finanțare nerambursabilă în proporție de 50% pe axa de dezvoltare economică”, a explicat consilierul local Răzvan Popa. Acesta este de părere că după concretizarea proiectului, municipalitatea nu ar trebuie să le perceapă nici un fel de chirie firmelor care vor ocupa spațiile nou amenajate, ci doar să își achite întreținerea, precum și să respecte niște condiții, cum ar fi să aibă un anumit număr de angajați, dar și să aibă profit, astfel ca banii să se întoarcă prin celelalte taxe și impozite percepute tot la bugetul local. „În Brașov sunt destule spații de birouri și hale, dar noi trebuie să încurajăm dezvoltarea industriei IT, care este cea mai profitabilă la nivel mondial, și, totodată, avem tot interesul să ținem aici oamenii, nu să plece peste hotare și în alte state. Astfel, taxele și impozitele percepute vor reveni Brașovului”, consideră consilierul local.

Fabrică lichidată din 2007

Procedura de lichidare a companiei Rulmentul a fost începută în 2007, abia la finele lui 2011 s-a finalizat şi darea în plată a jumătate din activele companiei către creditorii bugetari: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a municipiului Braşov. Clădirile care au făcut obiectul acestei dări în plată au fost solicitate de edili, în schimbul plăţilor restante pe care uzina le avea la bugetul local. Restul activelor au fost achiziţionate de omul de afaceri Ede Erdely, prin compania Sigur Imob.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*