*În ultimii ani, Temad Co a investit 10 milioane de euro în toate segmentele sale de business
Soţii Florin şi Anca Madar din Braşov, care în urmă cu 20 de ani au pus bazele importatorului şi distribuitorului de produse auxiliare pentru construcţii şi industrie Temad Co, au decis, în 2012, să intre pe segmentul de producţie prin construcţia unei secţii de prelucrare a profilelor de aluminiu pentru placări şi pardoseli, investiţie de 250.000 de euro. Anul următor, şi-au menţinut direcţia prin construcţia unei fabrici de plasă de fibră de sticlă, a cărei dezvoltare a necesitat circa un milion euro, şi includerea în portofoliu a unei centrale fotovoltaice amplasate în Râşnov, care a presupus o investiţie de 3,5 mil. euro. Doar dezvoltarea reţelei de distribuţiei, care cuprinde sediul, depozitele, flota auto şi cei 270 de angajaţi, i-a costat pe soţii Madar peste 5 milioane de euro, ceea ce ridică investiţiile totale realizate în grupul Temad la circa 10 milioane de euro.
„Investiţia în producţie a venit după o cercetare atentă a pieţei termoizolaţiilor, sector important în construcţii, care îşi va menţine creşterea şi în următorii ani şi în care materia primă era, în mare parte, provenită din import. Aplicarea taxei antidumping pentru mărfurile produse în China a avut un impact major pe acest segment, asupra preţurilor şi a calităţii produselor. În aceste condiţii, am luat decizia construcţiei propriului centru de producţie care să ne poată permite controlul stocurilor, calităţii şi preţului“, explică Florin Madar, directorul general al grupului braşovean.
Antreprenorul pregăteşte pentru acest an investiţii suplimentare de un milion euro, direcţionate către divizia de distribuţie a grupului, pentru modernizarea depozitului central din Braşov, introducerea unui nou sistem ERP (Enterprise Resource Planning), îmbunătăţirea proceselor logistice şi modernizarea parcului auto.
9 milioane de metri pătrați de plasă pe an
Cu ajutorul noilor linii de business, Temad a reuşit anul trecut să depăşească veniturile rulate în 2008, atingând afaceri de 28 milioane de euro, o creştere de 12% faţă de rezultatele din 2013. Florin Madar spune că, în ultimul an, a observat o consolidare a pieţei materialelor de construcţii şi estimează o creştere moderată a acesteia, susţinută ca şi anul trecut de segmentul rezidenţial.
„Chiar dacă piaţa construcţiilor, per total, a înregistrat un declin şi probabil că nu va reuşi să recupereze terenul nici în acest an, segmentul rezidenţial se dezmorţeşte pentru a intra în etapa de stabilizare şi maturizare“, adaugă antreprenorul braşovean. Pe acest fond, el se aşteaptă ca afacerile grupului pe care îl conduce să depăşească 29 milioane de euro în 2015.
Fabrica de fibră de sticlă din Braşov are o capacitate anuală de producţie de 9 milioane de metri pătrați de plasă, ceea ce înseamnă necesarul pentru reabilitarea termică a peste 4.500 de blocuri cu zece etaje. Anul trecut, unitatea de producţie a lucrat la peste 90% din capacitate, iar pentru acest an proprietarul ei şi-a setat un ritm similar.
Un comentariu
Felicitari !!!