*ONG-ul va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunităţile locale, cât şi pentru studenţi şi ucenici din străinătate
Prinţul Charles, care se află într-o vizită privată în România, și-a lansat, ieri, propria fundaţie în ţara noastră, la Viscri, în judeţul Braşov, fiind vorba despre o organizaţie caritabilă care urmăreşte să sprijine păstrarea patrimoniului, agricultura şi dezvoltarea durabilă.
Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Prinţul de Wales România, moştenitorul coroanei britanice are, prin fundaţia sa caritabilă din Marea Britanie – The Prince of Wales’s Charitable Foundation -, o casă săsească în satul Viscri, judeţul Braşov, pe care a oferit-o fundaţiei sale din România. „Este cunoscut că Alteţa Sa Regală are o afecţiune aparte pentru România, el ajungând prima dată în Transilvania în 1998. Un suporter pasionat al zonelor de la ţară şi un botanist amator, Prinţul de Wales a descoperit atunci o zonă rurală idilică, în mare parte dispărută din Marea Britanie”, arată sursa citată. Ulterior, Prinţul Charles a revenit de multe ori în Transilvania, iar „fiecare vizită l-a convins şi mai mult să ajute la păstrarea peisajelor unice, a arhitecturii tradiţionale şi a unui mod de viaţă neschimbat de sute de ani”.
În comunicatul citat se arată că „o bună parte a activităţilor noii fundaţii” vor avea loc la Viscri, proprietatea deţinută de moştenitorul coroanei britanice urmând să fie restaurată şi transformată în Centrul de Pregătire al Prinţului de Wales în Transilvania. Centrul va avea o sală de conferinţe unde vor putea fi găzduite până la 70 de persoane, o cafenea şi posibilităţi de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităţilor locale şi a miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”.
Conform surselor citate, Fundaţia Prinţul de Wales este o organizaţie caritabilă cu scop educativ, care sprijină păstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă, fiind guvernată de un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiţi de Prinţul de Wales. În prezent, membrii Board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson şi Contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născută în România. Fundaţia Prinţul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunităţile locale, cât şi pentru studenţi şi ucenici din străinătate.
„Este primul pas în angajamentul de a sprijini România în redescoperirea unor meserii în bună parte pierdute în zona rurală. Alte cursuri şi programe vor fi lansate ulterior în funcţie de nevoile comunităţilor rurale. Fundaţia va sprijini şi programe caritabile personale ale Prinţului de Wales şi ale altor organizaţii caritabile, ajutând astfel comunităţi nu doar din zona Transilvaniei, ci a întregii ţări”, mai arată reprezentanţii Fundaţiei Prinţul de Wales România, precizând că fundaţia va lucra îndeaproape cu comunităţile rurale din ţară, ”pentru a-i sprijini pe localnici să înveţe meserii noi şi să deprinsă abilităţi care să îi ajute în găsirea unui loc de muncă”.
Pe lângă casa din Viscri, Fundaţia Caritabilă a Prinţului de Wales din Marea Britanie mai deţine o proprietate în Valea Zălanului, în judeţul Covasna. „Alteţa Sa Regală a încurajat achiziţionarea acestor proprietăţi în dorinţa de sprijini păstrarea patrimoniului şi protejarea peisajelor naturale unice din Transilvania. Cele două proprietăţi – administrate de Contele Kalnoky şi soţia sa Anna – sunt deschise publicului şi pot fi închiriate, iar profitul generat este folosit exclusiv pentru activităţile caritabile ale Fundaţiei Prinţul de Wales”, potrivit sursei citate.
Prinţul de Wales este patron al Transilvania Fest – un târg de produse locale, cultură şi meşteşuguri din zona Transilvaniei, dar şi patron al Faure-Alderson Romanian Appeal – o organizaţie caritabilă ce ajută adulţi şi copii care suferă de boli psihice. Prinţul Charles este preşedinte sau patron al peste 420 de organizaţii caritabile, 14 dintre acestea formând grupul The Prince’s Charities.
Prinţul Charles se află în aceste zile în România, iar duminică s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. După întrevedere, moştenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zălanului, din judeţul Covasna, iar ieri a ajuns în satul Viscri din judeţul Braşov, unde va fi lansată fundaţia sa.
Prinţul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private în judeţele Mureş, Covasna, Harghita şi Braşov.