Compania AFI Europe, care a achiziționat terenul din Centrul Civic pe care s-a aflat uzina Hidromecanica, se află în faza de concept a proiectului pe care urmează să îl realizeze la Brașov, a declarat Israel Vizel, managerul de Shopping Centers al dezvoltatorului. În paralel, a precizat acesta, se poartă negociari cu posibilii chiriași. Vizel spune că majoritatea discuțiilor sunt avansate, în multe cazuri ajungându-se la un acord de principiu sau chiar au început pregătirea contractelor.
Termenul avansat pentru începerea construcției ar fi începutul anului viitor, urmând ca acesta să fie dat în folosință în 2017, în perioada Crăciunului. „Acestea sunt țintele noastre. Depinde și de procesul de avizare. Există deja un PUZ pentru teren, care mai trebuie doar modificat”, spune managerul.
Potrivit unor surse apropiate dezvoltatorului, noul proprietar al terenului ar urma să renunțe la ideea construcției unui hotel de 11 etaje, așa cum prevedea vechiul Plan Urbanistic Zonal. TotușI, clădirea ar putea rămâne în proiect, dar va fi transformată fie în rezidențial, fie în spațiu de birouri.
Vizel a arătat că este încrezător în proiectul din Brașov, unde s-a deschis deja un centru comercial mare – Coresi – pe fosta platfomă Tractorul, atât ca urmare a poziționării terenului, care se află în centrul orașului, cât și ca urmare a feedbackului pozitiv din piață legat de acest proiect. „Nu poți merge spre sau pleca din centrul orașului fără să treci pe lângă proiectul nostru. De asemenea, luăm de asemenea în considerare că este un oraș turistic”, a explicat oficialul AFI Europe.
PUZ-ul refăcut și abandonat de Cora România
Faţă de planurile iniţiale prezentate, în 2011, de investitorii de la Cora, în care centrul comercial era proiectat să aibă două subsoluri, conform PUZ, în zonă va fi amenajat un centru comercial, care va include o galerie, săli multifuncţionale şi de expoziţii, dar şi birouri, care va avea doar un subsol, parter şi încă două etaje. În schimb, hotelul proiectat iniţial cu 14 etaje, a fost redus la 11 etaje doi ani mai târziu. Totodată, din proiect au dispărut şi imobilele de locuinţe colective, cu 2 Subsoluri + Parter + 3 Etaje. Suprafaţa desfăşurată a întregului ansamblu, conform PUZ, este de 48.042,87 metri pătraţi, iar construcţiile vor ocupa 66,5% din aceasta, respectiv peste 25.000 de metri pătrați. Investitorul a prevăzut şi 2.500 de metri pătraţi de spaţii verzi, faţă de 1.800 metri pătraţi, cât fusese prevăzut iniţial, alte 2.300 de metri pătraţi pentru alei pietonale, dar şi aproape 8.000 de mp, pentru drumuri, parcaje şi platforma edilitară.
Cora România a cumpărat în 2010 terenul de 40.000 de metri pătraţi din Centrul Civic al Braşovului al companiei Hidromecanica SA pentru aproximativ 13 milioane de euro, iar în vara anului trecut a anunțat că îl scoate la vânzare. Se pare că investitorii au fost nemulțumițI de faptul că Primăria Brașov ar fi interzis construirea modulară a proiectului, după ce belgienii ar fi încercat să construiască mai întâi hypermarketul Cora, după care ar fi urmat să se mai gândească dacă fac și restul proiectului.
Tot anul trecut, BizBrasov anunța în exclusivitate că israelienii de la AFI Europe sunt interesați de fostul teren al companiei Hidromecanica.