Piața imobiliară din Brașov prezintă un comportament atipic față de restul marilor orașe din țară unde anul 2014 a marcat o creștere treptată a prețurilor. În Brașov și în împrejurimi se aplică opusul, prețurile la imobiliare fiind într-un continu trend descendent încă din anul 2013.
Prețurile apartamentelor din Brașov a început să se stabilizeze abia la jumătatea lui 2014 după ce au continuat să scadă, deși marile orașe înregistrau scumpiri încă de la începutul anului.
Față de perioada de boom imobiliar din 2007-2008, când apartamentele din Brașov costau în medie până la 1.400 euro pe metrul pătrat, la începutul anului 2014, prețul era mai mic cu peste 40%, ajungând în medie la 800 euro pe metru patrat, susțin consultanții imobiliari. Ieftinirile încurajează, însă, prea puțin cumpărătorii care se arată înca reticenți să investească în locuințe secundare și de vacanță, punctul puternic al pieței din Brasov și din imprejurimi. Analiștii preconizează că odată cu finalizarea autostrăzii și deschiderea aeroportului internațional Brașov prețurile vor înregistra cel puțin o creștere, dacă nu chiar o explozie.
Centrul Brasovului este încă scump
Deși per total prețul apartamentelor a scăzut în Brașov în ultimii doi ani, zona centrală a orașului rămâne în continuare destul de scumpă, apartamentele de două camere în clădiri vechi vânzându-se aici cu prețuri asemănătoare cu prețurile apartamentelor de aceleași dimensiuni din zonele mărginașe ale Bucureștiului. În zonele mărginașe ale Brașovului, apartamentele cu 2 camere se vindeau anul trecut la prețuri comparabile cu cele ale garsonierelor din zonele mărginașe ale Bucureștiului, oscilând pe sume cuprinse între 25.000 și 33.000 de euro.
Brașovul nu se află doar în urma Capitalei în materie de prețuri pe metru pătrat, ci și în urma altor mari orașe precum Cluj-Napoca și Timișoara, unde prețurile sunt în continuare la peste 850 de euro pe metrul pătrat.
Apartamentele noi rămân mai scumpe
În Brașov, ca și în mai toate marile orașe, au fost construite deja câteva complexe imobiliare moderne ce se ridică la standarde europene în materie de facilități și prezentare. Apartamentele noi din astfel de clădiri și ansambluri rezidențiale au scăzut cu doar 35% față de anul 2008 și sunt în momentul actual cu aproximativ 130 de euro mai scumpe pe metru pătrat decât apartamentele vechi. La un apartament de vânzare cu o suprafață medie de 50 de metri pătrați, această diferență înseamnă că un cumpărător interesat să achiziționeze un apartament nou în Brasov plătește în medie cu 6500 de euro mai mult decât pentru un apartament vechi de aceleași dimensiuni.
Un comentariu
Mai bine ca nu se face ,nici autostrada,si nici aeroportul.
De 20 de ani se vorbeste in stilul Dlui.Nita,s-au Ghise.
Cu siguranta anul viitor vor ateriza avioane??dar de cand se vorbeste,si se duc o gramada de bani pe aceste doua proiecte pe apa sanbetei,au trecuit multi ani.
Copii care erau la gradinita,astazi sunt la randul lo cu copii,si tot de Comarnic -Brasov,si de aeroport se vorbeste.
DAR STITI DE CE NUMAI SE VORBESTE??Pentru ca dirijor in continuare este tot acest partid majoritar,urmasul lui Iliescu,HrebenciucMitrea,Sova,si tot neamul lor.
Iar randul este completat de fosti PDL-isti care nici acestia nu au vrut aeroportul(vezi ideile lui Berceanu)
Dar decat sa fie o explozie???fie ia si de preturi la locuinte,mai bine sa nu se faca nimic ca exploziile E periculoase.
Daca primarul brasovului avea puterea financiara era facut demult dar oamenii cu bani nu-i intereseaza decat vanatoarea si bancile(nu cele din parc ca nici macar atat nu a facut).