Moderna parcare din centrul Brașovului are toate șansele să își deschidă porțile la începutul acestei toamne. Întreaga clădire cu cele trei niveluri subterane, și alte trei suprateran (la care se adaugă și un etaj tehnic) a fost finalizată, iar muncitorii au demarat lucrările la fațade și amenajările interioare. De asemenea, finisajele interioare sunt realizate în proporție de 85%. „Am reușit să finalizăm clădirea parcării, ceea ce înseamnă că o mare parte din lucrări au fost deja finalizate. Firma constructoare a reușit să respecte graficul stabilit, iar dacă timpul va fi favorabil, la începutul toamnei, vom putea da în folosință această parcare. Este un proiecte important, pentru că ajută la descongestionarea traficului din zona centrală, având în vedere că vor fi peste 300 de locuri de parcare”, a declarat primarul George Scripcaru.
Parcarea va avea în total 306 locuri, respectiv 39 de locuri la subsolul 4 (cel mai de jos care se află la 12 metri în subteran), 47 de locuri la subsolul 3, câte 48 de locuri la subsolurile 2 şi 1, 36 de locuri la parter, 48 de locuri la primul etaj şi alte 40 la etajul tehnic. 10 locuri din parcare vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi, 7 locuri vor fi rezervate pentru limuzine şi alte 8 locuri pentru maşini electrice, urmând să fie amplasate prize speciale de încărcare a acestora. De asemenea, se vor amenaja 29 de locuri pentru parcarea bicicletelor (20 la sol şi 9 la nivelul etajului tehnic) favorizând deplasarea cu bicicleta pentru vizitarea zonei de centru a municipiului Braşov.
12 metri în subteran, 10,5 metri la suprafaţă
Parcarea are o suprafaţă totală de peste 9.000 de metri pătraţi, dintre care 5.329,24 mp în subteran. În total, excavările au ajuns până la o adâncime de 12 metri, iar cota maximă a parcării la suprafaţă este de 10,5 m, respectiv etajul tehnic unde se va putea intra dinspre strada Pictor Pop, intrarea fiind la acelaşi nivel cu strada. Valoarea lucrărilor este de 17.915.063,68 lei (inclusiv TVA), cu 5 milioane mai mică faţă de valoarea estimată, iar finanţarea totală de 24,33 de milioane de lei este asigurată prin Programul Operaţional Regional, Polul de Creştere Braşov, Primăria Braşov plătind o cofinanţare de 2%.
Valoarea totală a proiectului este de 24,33 milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro), din care 98% este asistenţa nerambursabilă a Uniunii Europene.