Brașovul se transformă într-unul dintre cele mai sigure orașe din țară, după ce, cu o finanțare europeană, în mai multe zone a început deja montarea unor butoane de panică și a unor camere de supraveghere. Primele două astfel de butoane au fost montate în zona Centrului Istoric, la Modarom și în Parcul Central, vizavi de Primărie, însă întreg sistemul va deveni funcțional după data de 13 iulie, când este termenul limită de finalizare a proiectului de „Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov”.
Seamănă cu un interfon
Butoanele de panică sunt asemănătoare unui interfon în care este încorporată o cameră video. Cei care se află în pericol sau vor să sesizeze o situație de urgență în zona în care este amplasat butonul de panică, apasă pe acesta și intră automat în legătură cu dispeceratul Primăriei. Astfel, îi pot transmite operatorului care este urgența. Odată inițiat apelul de urgență, se declanșează și camera, iar persoana respectivă poate fi și văzută „live”. În funcție de urgența semnalată, la fața locului va fi trimis un echipaj de intervenție. „Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui creşte siguranţa cetăţeanului. Aceasta componentă a proiectului presupune instalarea a 42 de sisteme de panică pentru apeluri de urgenţă, la care se adaugă 42 de camere video de supraveghere. Zonele vizate sunt zone intens circulate şi unde există riscul apariţiei unor incidente. În acest mod, atât braşovenii, cât şi turiştii se vor simţi în siguranţă”, a explicat primarul Brașovului, George Scripcaru. Acesta a ținut să sublinieze faptul că persoanele care se vor ține de glume și vor face abuz de butoanele de panică, vor fi sancționate, fiindcă vor fi destul de ușor de depistat după imaginile video. „O să inițiem o hotărâre de Consiliu Local pentru a-i putea sancționa cu amendă pe cei care abuzează de acest sistem. Brașovenii trebuie să țină cont de faptul că aceste butoane sunt pentru situații de urgență și pentru a preveni anumite fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice pe domeniul public”, a subliniat primarul.
Până în luna iulie, locurile în care sunt amplasate aceste butoane, vor fi semnalizate, după cum au precizat reprezentanții Flash Lighting Services, care execută lucrarea.
În ce zone vor fi montate butoanele
Astfel de camere vor fi montate, de exemplu, în marile parcuri din oraş, cum ar fi Parcul Central, Parcul Trandafirilor sau Parcul Sportiv Tractorul. Totodată, şi în zona exterioară a Gării centrale vor fi montate o serie de camere, ţinând cont că este o zonă cu o infracţionalitate ridicată şi unde în special pe timp de seară sau noaptea îşi fac veacul fel de fel de persoane dubioase. Şi zona de Sub Tâmpa va fi supravegheată video din vară, ţinând cont că este un loc de întâlnire al diferitor grupuri de tineri şi au fost semnalate o serie de incidente. Nu în ultimul rând, întreg Centrul Vechi va fi supravegheat de astfel de „ochi virtuali” care le vor veni în sprijinul poliţiştilor pentru a-i prinde pe infractori. Camere de supraveghere vor fi montate şi în Piaţa Sfatului, în Piaţa Unirii, Livada Poştei, în zona Modarom, respectiv cea care este deja funcțională și a fost testată ieri, dar şi la intersecţia străzii Republicii cu Michael Weiss sau Diaconu Coresi. Până acum, au fost instalate 13 dintre cele 42 de camere.
În ceea ce priveşte partea proiectului ce priveşte modernizarea iluminatului public, soluţia tehnică ce a fost implementată conţine un subsistem de telegestiune a sistemului. Practic, modulele de telegestiune sunt montate în lampă sau în partea inferioară a stâlpilor de iluminat stradal, intercalându-se pe alimentarea cu energie electrică a surselor de iluminat, având rolul de a porni iluminatul la un singur stâlp sau la mai mulţi, în funcţie de necesităţi, sau de a diminua fluxul luminos prin funcţia de „dimming”. Becurile vor avea o intensitate mai mare pe timp de noapte, iar când se luminează intensitatea acestora va fi redusă, automat. Totodată, va exista posibilitatea de a detecta echipamentele care nu funcţionează sau funcţionează defectuos. În total, sunt 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi, care vor fi dotaţi cu noile sisteme. „Nu trebuie să uităm că cea mai importantă componentă a proiectului este cea de telegestiune a sistemului iluminatului public, care vizează creşterea calităţii serviciului de iluminat, reducerea costurile de mentenanţă şi reducerea consumului de energie electrică.”, a punctat George Scripcaru.
Iluminatul inteligent funcționează
Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 9,54 milioane de lei, contribuția municipalității fiind de 2% din valoarea eligibilă, iar lucrările sunt executate de către firma Flash Lighting Services SA în asociere cu SC FlashNet SRL. Dan Vătăjelu, directorul general al Flash Lighting, a precizat faptul că 70% dintre modulele montate au fost deja recepționate. „Lucrăm în continuare și pentru că sunt necesare unele teste, pe anumite străzi, iluminatul va mai funcționa și pe timp de zi, însă pentru o perioadă scurtă, tocmai pentru a vedea dacă există deficiențe”, a spus Vătăjelu. Noul sistem a fost testat ieri, fiind aprinse „la comandă” din dispeceratul Primăriei lampadarele din Parcul Tractorul. „Odată pornit iluminatul, pe harta de pe ecran ne sunt afișați toți stâlpii. Dacă există lampadare cu probleme, acest lucru ne este semnalat și transmitem echipei de intervenție să verifice pentru a remedia situația. De asemenea, pe ecran, se poate observa și o creștere a consumului de curent electric, din momentul în care am pornit iluminatul din parc”, a explicat George Zaharia, director executiv FlashNet. Dispeceratul la care sunt conectate camerele, butoanele de panică, dar și sistemul de iluminat inteligent este aproape finalizat, fiind montate toate echipamentele necesare, dar și create legăturile cu celelalte structuri de ordine publică.