Cunoscut si sub numele de Bastionul Poarta, Bastionul Graft din Brasov atrage anual o multime de turisti dornici de o incursiune unica in cetatea medievala a acestui fost targ. Doar cunoscand fiecare detaliu si fiecare cladire vom putea intelege mai bine cum brasovenii au reusit sa isi apere cetatea chiar si in cele mai grele timpuri. Numele de Bastionul Poarta a fost acordat datorita formei sale de poarta, acesta a fost construit intre anii 1515-1521 si a avut rolul de a asigura legatura ostenilor intre cetate si Turnul Alb. Pozitionat aproape la mijlocul laturii nord-vestice a cetatii, bastionul a jucat de-a lungul anilor un important rol de aparare a zonei, iar intretinerea si protectia acestuia a fost realizata de catre breasla selarilor.
Forma actualului Bastion Graft este realizata in secolul al XVI-lea, atunci zidul nord-vestic al cetatii se dubleaza cu inca un zid exterior si tot atunci sunt captate intr-un canal (care in limba germana se numea “graft”) apele care veneau din Schei. Aceste ape curgeau chiar la marginea noului zid construit, iar Bastionul Graft avea rolul de a fi o punte peste acest canal numit si Canalul Graft. Baza acestui bastion are o grosime de aproximativ patru metri, acesta este inaltat si structurat pe doua etaje si un pod si este prevazut cu guri de pacura si goluri de tragere care asigurau protectia. Forma acestui bastion este dreptunghiulara, iar acoperisul este in doua ape prevazut cu cate doua lucarne pe fiecare parte. Pentru a se putea ajunge la Turnul Alb in deplina siguranta a fost construit un pod care urca panta dealului pana in dreptul usii de intrare din turn, apoi aparatorii turnului trebuiau sa coboare o scara si sa permita accesul ajutoarelor si a proviziilor.
Ploile torentiale din vara anului 1809 provoaca inundatii masive in zona, datorita faptului ca toate precipitatiile din Schei se scurgeau doar pe Canalul Graft (din cauza zidurilor orasului) fundatia acestui bastion este afectata si zidul exterior de incinta incepe sa se slabeasca. Acesta este motivul care determina construirea a trei arcade de sprijin peste rau, solutie adoptata in anul 1822 de catre arhitectii orasului-cetate. Secolul XX (cu exactitate anul 1902) marcheaza insa disparitia a doua dintre aceste arcade, motivul principal a fost dezvoltarea si modernizarea orasului, mai exact construirea celei de-a doua iesiri pentru cinematograful Corso (in zilele noastre Royal) si construirea casei fabricantului Friederich Czell, proprietarul fabricii de bere care îi purta numele. Tot aceste evenimente marcheaza si disparitia portiunii de zid care le sprijinea si de asemenea si inscriptia de pe peretele nordic al bastionului, inscriptie care nu mai poate fi citita si pentru care nu a ramas din pacate nici o copie, asadar nu mai poate fi restaurata.
Pentru a se pastra farmecul nu de mult apus al acestui bastion, intre anii 2004-2005 se realizeaza renovarea acestuia, tot atunci se amenajeaza o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov in interiorul lui. Tematica organizata in interiorul Bastionului Graft este “Mestesugarii din Brasov – aparatorii cetatii”, aceasta expozitie este gazduita la etajul al doilea al bastionului si adaposteste arme, munitie, armuri, panouri informative si mai multe franturi din documentele oficiale, dar si fotografii si litografii ale fortificatiilor orasului, toate datand din secolele XVI-XVIII. Pentru a completa farmecul turistic al Bastionului Graft a fost refacut traseul care mentinea legatura cu Turnul Alb, in prezent o serie de trepte permit turistilor escaladarea dealului Warthe si accesul in punctul de fortificatie al celebrului turn de aparare al orasului. Vizitarea Bastionului Graft se face in fiecare zi a saptamanii de marti si pana duminica intre orele 10:00-18:00 in timpul verii si intre orele 09:00-17:00 in timpul iernii, iar accesul se face de pe aleea Dupa Ziduri.
2 comentarii
Chiar interesanta istoria bastionului. Fotografii faine gasiti si aici: <a href="http://www.brasovtour.com/Atractii/monumente/Bastionul-Graft" Bastionul Graft
Chiar interesanta istoria bastionului. Fotografii faine gasiti si aici: Bastionul Graft