Stiri Brasov, Turism

Centrul României se află la marginea Făgărașului

centrul-tarii-google-mapsCunoștințele geografice populare, consultate și cultivate mai cu seamă prin Google, indică satul Dealu Frumos din comuna Merghindeal, județul Sibiu, ca fiind centrul țării. Acest loc a fost legitimat ca „buric” al României în toată media națională. Argumentul suprem al acestei poziționări este existența unui panou ruginit și cu greșeli de limbă, amplasat la intrarea în sat, panou care informează călătorul că se află în centrul țării.

În realitate, centrul României se găsește la circa 30 de kilometri distanță, la marginea orașului Făgăraș. Potrivit lui Ioan Rus, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai”, departamentul de Geografie Fizică și Tehnică, centrul României are coordonatele: 45° 50′ 03.8483″, latitudine nordică, și 24° 59′ 49.1590″, longitudine estică. „Dacă România ar fi o bucată de carton și am sprijini-o în acest punct pe vârful unui creion, ea ar sta în echilibru”, explică, plastic, cadrul universitar.
Pentru calcularea centrului României, conferențiarul a folosit un program informatic de tip GIS (Geographic Information System). Rezultatele le-a suprapus peste harta tridimensională a României a programului Google Earth. „Sunt o serie de calcule geometrice destul de sofisticate care trebuie făcute, iar apoi rezultatul se confruntă cu o hartă cât mai detaliată și astfel, se obține centrul geografic al României”, a mai spus conf. dr. Ioan Rus.
Coordonatele geografice indicate de universitarul clujean arată centrul țării ca fiind situat la 53 de metri sud-vest de o clădire amplasată pe strada Negoiu, aproape de ieșirea din Făgăraș spre Brașov.

Centrul Europei este în Lituania

La nivel continental, centrul Europei este disputat de mai multe țări, în funcție de definițiile date teritoriului european. Folosind metoda de determinare a centrului gravitațional al figurii geometrice Europa (cea folosită și de conf. dr. Ioan Rus pentru determinarea centrului României), un geograf francez a calculat în 1989 că acest loc se află în Lituania, la 26 de kilometri nord de capitala Vilnius, în satul Purnuškės. Un monument impresionant (foto deasupra) a fost ridicat aici în 2004, și zona întreagă a devenit obiectiv turistic.
În ceea ce privește centrul geografic al Uniunii Europene, acesta s-a mutat pe măsura extinderii. Actualul centrul al Uniunii formate din 28 de state se găsește în Germania, în localitatea Westerngrund.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. adrian ciobotaru

    Mi se pare un lucru minunat faptul ca centrul Romaniei se afla langa Laguna Albastra. Felicitari ! Ar merita amplasat macar un panou, daca nu chiar un monument… ceva care sa scrie “Aici este centrul geografic al Romaniei”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*