Braşovul pare a fi centrul de comandă al afacerilor frauduloase cu păduri. După ce deputatul PSD Ioan Adam a fost arestat în cazul retrocedării celor 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, iar la începutul lui 2014 compania Scolopax a fost acuzată de plata unor şpăgi sănătoase, a ieşit la iveală şi că o firmă înregistrată în judeţul Braşov – SRN Silvirom Nawaro GmbH – este implicată în cazul retrocedării frauduloase a 5.132 de hectare de pădure din judeţul Buzău, caz în care este tras la răspundere fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu.
Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a reţinut şi a pus sub acuzare în noiembrie 2014 un grup de persoane, între care s-a numărat şi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu. Procurorii DNA susţin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcţionari corupţi ai statului. Suprafaţa a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraş care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital, anume SRN Silvirom Nawaro GmbH.
Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a reuşit, în doar câteva luni, să facă afacerea vieţii sale. În februarie 2011, acesta a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate şi 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare cu 21,7 milioane de euro societăţii SRN Silvirom Nawaro GmbH, înregistrată la Braşov.
Potrivit riseproject.ro, Silvirom Nawaro GmbH este controlată în proporţie de 99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiţii controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania şi fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiştilor.
Într-un răspuns oficial adresat jurnaliştilor Die Welt şi Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri buzoian a fost facilitată de un intermediar. „Afacerea cu domnul Gheorghe Ceteraş a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafeţe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN Silvirom GmbH şi-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziţionată ilegal. Am aflat din media despre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital, pentru jurnaliştii de la Die Welt, citaţi de riseproject.ro.
Judecători, avocaţi, politicieni…
în afacerea pădurii din Gura Teghii, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva unor judecători, avocaţi, foşti politicieni sau funcţionari ai Romsilva. Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a fost acuzat de dare de mită şi constituire de grup organizat.
Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, a fost acuzat de luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu. Judecătorului Neculae Toader, cel care a hotărât retrocedarea pădurii, i s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu.
Avocatul lui Ceteraş, Vasile Mihai Cosmin, fiul prim procurorului din Pătârlagele, a fost învinuit de complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup organizat. Pe lista învinuiţilor mai apare şi un angajat al Romsilva, Irimia Ion, acuzat de trafic de influenţă.
Procurorii anticorupţie susţin că omul de afaceri buzoian, pentru a se asigura că va câştiga în instanţă pădurea, a oferit un milion de euro fostului prefect Paul Beganu, un alt milion de euro ar fi fost remis angajatului Romsilva în doua tranşe, iar alte 250.000 de euro au ajuns la judecătorul de la Pătârlagele, Neculae Toader, care a hotărât retrocedarea pădurii în favoarea lui Ceteraş. Decizia judecătoriei Pătârlagele nu a mai fost atacată cu recurs nici de prefectura Buzău, nici de comisia judeţeană şi nici de comisia locală Gura Teghii.
Pădurea de la Gura Teghii nu este singurul caz de retrocedare cu semne de întrebare în care apar nemţii de la Silvirom. Fondul de investiţii a cumpărat 1.464 de hectare de pădure în Câmpina, suprafaţă retrocedată familiei Cantacuzino. Anul trecut Curtea de Conturi a început o anchetă privind modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate, existând suspiciuni privind falsificarea unor documente.