Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    În Brașovul medieval se făcea ordine cu călăii. Dealul Melcilor era un loc care îți dădea fiori

    0
    De Ionuț Dincă pe 24 ianuarie 2015 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Calai 3Călătorului care ajungea la Braşov în secolul al XVIII-lea prin pasul Timiş dinspre Muntenia i se dezvăluia înaintea ochilor o scenă şocantă cu doar câţiva kilometri înainte de destinaţia finală: pe vârful unui deluşor din stânga drumului se ridica o spânzurătoare din piatră, de care atârnau corpuri pe jumătate putrezite ale răufăcătorilor pedepsiţi cu moartea. Este vorba de Galgenberg – Dealul Spânzurătorilor sau Dealul Furcilor, respectiv Dealul Melcilor de astăzi. Cu câteva sute de ani în urmă, în această zonă erau înmormântaţi cei care nu îşi puteau găsi odihna în cimitire: sinucigaşii, alături de cei decapitaţi, traşi pe roată sau în ţeapă.

     

    Țigănia orașului

    Cei care doreau să ajungă în cetatea Braşovului trecând prin cartierul Blumăna (actualul Bulevard 15 Noiembrie) erau întâmpinaţi în faţa porţii Porzen (actuala intrare pe strada Republicii) de locul ubi homines comburuntur – acolo unde sunt arşi oamenii, locul de execuţie prin ardere pe rug, în vecinătatea căruia se găseau două lacuri unde vrăjitoarele erau supuse „probei plutirii“. În stânga acestui loc de execuţie se găsea ţigănia oraşului (pe locul magazinului Star de astăzi), o îngrămădire de colibe din pământ, acoperite cu paie, cu uliţe întortocheate, noroioase şi urât mirositoare din cauza pâraielor împuţite ce veneau de pe Schwarzgasse (strada Neagră), după cum scrie Historia. Aceasta era strada breslei tăbăcarilor ce îşi vărsau pe canale anume construite butoaiele în care pieile stăteau la înmuiat.

    Un alt loc de execuţie unde răufăcătorii erau lăsaţi să putrezească în public era cel din faţa porţii Closther (intrarea pe actuala stradă a Mureşenilor). Prin această poartă intrau călătorii ce veneau din Moldova. Exista, de asemenea, şi un anunţ prin care cei care ajungeau în Braşov erau informaţi că sosesc într-un oraş posesor al jus gladiis (dreptul de a ucide), un oraş care putea pronunţa şi duce la îndeplinire pedepse cu moartea.

    Prima execuţie pronunţată de Senatul Braşovului datează din anul 1442, însă despre cei care le duceau la îndeplinire nu ştim mai nimic. O primă informaţie cu privire la etnia acestora datează din anul 1504 în registrele castelanilor de la Bran, care îi foloseau pe Egiptii sau Ciganorum drept călăi pentru a-i spânzura pe răufăcătorii din satele ce ţineau de cetate. Una  dintre cele mai cumplite modalităţi de tortură şi execuţie era smulgerea membrelor. Concret, condamnatul era legat de mâini şi de picioare de patru cai, iar aceştia trăgeau până când, efectiv, părţile corpului se desprindeau. Aşa a murit şi Sfântul Hipolit

     

    Cine erau de fapt călăii

    Călăii din Braşov, dar şi din întreaga Transilvanie, erau ţiganii, care aveau „îndeletniciri spurcate, pentru că ei fac şi pe călăii“, după cum scria, la 1595, italianul Pietro Busto, muzicant la ­curtea lui Sigismund Bathory. Începând cu anul 1520, registrele Braşovului încep să consemneze execuţiile duse la îndeplinire în oraş de călăii ţigani. Conform acestor însemnări, între anii 1520-1550 au fost duse la îndeplinire un număr de 120 de sentinţe, printre care se numărau torturi, spânzurări, decapitări, arderi pe rug, tăieri de urechi, bătăi şi alungări din oraş. Înregistrările amintite sunt de obicei succinte, redând doar sentinţa, cui a fost aplicată şi câţi bani s-au plătit ţiganilor. Descrieri mai ample apar în cazurile care necesitau torturarea învinuiţilor sau arderea pe rug a condamnaţilor, fiind consemnate preţurile plătite pentru materialele necesare acestor operaţiuni.

    De asemenea, călăii oraşului erau însărcinaţi şi cu înmormântarea cadavrelor sinucigaşilor. Serviciile acestora erau folosite şi în satele aflate sub jurisdicţia Braşovului. Trebuie menţionat faptul că registrele de plată în general nu consemnează numele călăilor, ei fiind desemnaţi prin pluralurile latine Czigani, Cigani ori Egiptii, doar în anul 1541 este trecut în registrul de plăţi al oraşului „ţiganul Nicolae, care a spânzurat doi răufăcători“, după cum scrie Revista Historia.

     

    O „meserie”bănoasă

    Călăul oraşului Braşov era un om bogat faţă de restul ţiganilor. O reglementare „din vechime“ prevedea că fiecare ţigan trebuia să-i plătească o sumă de doi denari călăului după fiecare execuţie, în afară de banii plătiţi de primăria oraşului. De asemenea, călăul primea câte 4 florini de patru ori pe an (de Paşte, Sfântul Ioan, Sfântul Mihail şi de Crăciun), iar ajutorul său primea câte 2 florini la aceleaşi sărbători. Oficial însă, de la primărie, un călău primea următoarele sume, în funcţie de pedepsele duse la îndeplinire: pentru spânzurarea unui tâlhar – 1 florin, pentru o decapitare sau o tragere pe roată – câte 2 florini, iar pentru torturarea învinuiţilor – câte 25 de denari.

     

    În 1856 s-a renunțat la serviciile călăilor

    Încet-încet, călăii braşoveni şi-au pierdut importanţa şi sursele de venit. Taxa de doi denari pe care fiecare ţigan trebuia s-o plătească după fiecare execuţie a fost abolită în 1785. În 1856 s-a renunţat la serviciile călăului oraşului, execuţiile fiind duse la îndeplinire prin împuşcare de către un pluton de execuţie. Spânzurătoarea din piatră ridicată în secolul al XVIII-lea, al cărei prim client a fost chiar meşterul zidar care a înălţat-o, a fost demolată în anul 1870. În 1872 au fost desfiinţate breslele, dispărând şi conceptul de „puritate“ a cetăţeanului. Doar la mijlocul secolului al XX-lea mai exista în Braşov porecla de „Henkerjoszi“, dată hingherului, o ultimă amintire a călăului braşovean, desemnat în documentele germane de secol al XVIII-lea, „Henker“.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentO firmă braşoveană, implicată scandalul retrocedării celor 5.000 de hectare de pădure din Buzău
    Următorul articol Covasna are un arbitru internaţional de snooker
    Ionuț Dincă
    • Facebook
    • Instagram

    ionut@bizbrasov.ro

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Economie By Bianca Ivașcu0

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    16 august 2022

    Eligibilitatea obținerii unui credit presupune capacitatea de a beneficia de un împrumut de la o instituție financiară. Venitul și vârsta…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    16 august 2022

    Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va putea stabili de-acum ca, după ce se emite un card de sănătate…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Chiar dacă sunt proprietate privată, drumurile de acces către magazinele mari sau parcările acestora sunt, de fapt, drumuri publice și…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    După ce s-a ajuns la concluzia că o parcare sub Parcul Central nu ar fi oportună, reprezentanții municipalității au luat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    După o licitație eșuată în 2019, Primăria Brașov vrea să reia procedura în vederea selectării unui operator care să colecteze…

    Social By Ionuț Dincă0

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Primăria Brașov încearcă să obțină avizul de mediu pentru construcția unui noi spital TBC și Infecțioase. Acesta ar urma să…

    Social By Biz Brasov0

    Pompierii brașoveni, chemați să scoată apa din demisolul unei case din Săcele

    15 august 2022

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină pentru scoaterea apei din demisolul și curtea unei gospodarii…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Aglomerația de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiștii care circulă pe A2, pe sensul spre Capitală, sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare

    15 august 2022

    Aglomeraţia de pe litoral s-a mutat pe Autostrada Soarelui. Turiştii care au petrecut la mare vin spre Bucureşti. Ca să…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    România, pe al doilea loc în lume la Olimpiada Internațională de Informatică. Țara noastră a obținut 123 de medalii

    15 august 2022

    România se află pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Vezi aici cât costă o lună de vechime în muncă

    15 august 2022

    Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Cei interesaţi pot plăti contribuţii pentru…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Peste 260.000 de români au vizitat Bulgaria în lunile iunie-iulie. Suntem pe primul loc în topul turiștilor străini care s-au cazat în această țară

    15 august 2022

    Românii se află pe primul loc în topul turiștilor străini care au vizitat în Bulgaria în lunile iunie-iulie, potrivit unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion: „ Este un personaj care nu a citit cât am citit eu la viața mea!”

    15 august 2022

    Senatoarea Diana Șoșoacă exclude orice posibilitate de a merge la nunta lui George Simion, fostul său coleg de partid. Mii…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Bacalureat 2022: Sesiunea august – septembrie a examenului naţional începe în 16 august

    15 august 2022

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că sesiunea august – septembrie 2022 a examenului naţional de bacalaureat începe marţi, 16 august,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    După ploi și vijelii, spre sfârșitul săptămânii vor reveni temperaturile caniculare

    15 august 2022

    După ploi și vijelii, vor reveni zilele caniculare, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade în unele zone ale țării,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanțelor: „Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României”

    15 august 2022

    PMP arată că deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Șase tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, transportate cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine

    15 august 2022

    Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Un tânăr din Rupea a fost prins în trafic cu permis de conducere fals. După verficări, polițiștii au descoperit că băiatul nu avea carnet

    15 august 2022

    Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rupea efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “conducerea unui…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Urmărire în trafic, după ce un șofer beat a fugit de poliție, abandonând apoi mașina. Bărbatul a fost prins în Victoria și reținut pentru 24 de ore

    15 august 2022

    La data de 13 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria, desfășurând activități pe linie rutieră, în cadrul unei…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Razie a polițiștilor în cluburile din Brașov. Valoarea sancțiunilor este de peste 7.100 de lei

    15 august 2022

    În data de 13/14 august 2022, în intervalul orar 22.00 – 06.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secțiile…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Polițiștii, efective mărite pe DN1. Aceștia vă recomandă rute alternative pentru a evita blocarea traficului: Este vorba despre DN1A – Săcele, Cheia, Vălenii de Munte, Ploiești

    15 august 2022

    Începând cu ora 11.50, pe DN1 – zona Dârste și la intersecția DN73 cu DN73A – Râșnov, au fost instituite…

    Ultimele Știri Adăugate

    5 criterii de care să ții cont atunci când vrei să obții un credit ipotecar, pe lângă venit și vârstă. Află aici ce verifică instituțiile financiare înainte să acorde un împrumut

    Economie 16 august 2022

    Oficial: Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat cardul de sănătate, nu veți mai plăti taxa de livrare a duplicatului

    Sănătate 16 august 2022

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    Stiri Brasov 16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    Administratie 16 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Florin la Primele curse de pe Aeroportul Ghimbav vor putea decola/ateriza din iunie 2023. Din toamnă, încep zborurile de verificare a echipamentelor de radionavigație
    • Tudor la Guvernul aprobă astăzi exproprierile pentru construirea pasajului subteran de la Azuga pe DN 1, care va fluidiza traficul pe Valea Prahovei
    • Dorin la Turism pe Valea Prahovei: alimente expirate, frigidere mizerabile, fire de păr în așternuturi. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 70.000 de lei, într-o singură zi
    • Barbu Gh. la Satele din zona Rupea rămân fără preoți. Mitropolia Ardealului face angajări
    Alte Știri Brașov

    Regulile Codului rutier se aplică și în parcarea marilor magazine care este drum public

    16 august 2022

    Primăria Brașov testează „terenul” pentru o parcare sub Bulevardul Eroilor

    16 august 2022

    Edilii brașoveni pregătesc o licitație pentru a delega gestiunea ridicării deșeurilor menajere din oraș. Deocamdată, se oferă 140.000 de lei unui consultant

    16 august 2022

    Construcția unui nou spital TBC și de Infecțioase la Brașov, estimată la 820 de milioane de lei cu termen de finalizare de 3 ani, la faza „de mediu”

    16 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.