Potrivit Institutului Naţional de Statistică, oraşele în care merită să trăieşti în România sunt Bucureştiul, urmat de Cluj Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa şi Sibiu. În realizarea acestui top s-a ţinut cont de dezvoltarea economică, de nivelul salariilor şi al şomajului, dar şi de posibilităţile de petrecere a timpului liber.
În judeţul Braşov, PIB-ul pe cap de locuitor se ridică la peste 43.000 de lei. Judeţul se dezvoltă, în bună măsură, datorită investiţiilor masive pe care le-au făcut străinii în unităţile de producţie a componentelor auto. Companii precum Autolive, Schaeffler, Preh sau Quin au fiecare peste 400 de angajaţi. În judeţul Braşov sunt înregistrate peste 20.000 de firme, iar salariul mediu net depăşeşte 1.550 de lei pe lună. Cea mai mare companie din „inima“ României este lanţul Selgros Cash&Carry, cu peste 4.000 de angajaţi.
Ce s-a luat în calcul
În oraşele în care merită să trăieşti în România, peste 90% din locuinţe au canalizare, salariile sunt bune, şomajul este mic, există posibilităţi diverse de petrecere a timpului liber, dar şi de distracţie. Bucureştiul este considerat cel mai atractiv oraş deoarece aici sunt cele mai mari salarii, există un centru universitar puternic, dar şi un aeroport, spaţii verzi, dar şi marile teatre şi instituţii de cultură ale României.
În top nu au fost neglijate nici restaurantele sau cluburile care oferă mai ales tinerilor posibilităţi de distracţie. Clujul are şi el aproape aceleaşi atu-uri şi se află printre oraşele în care merită să trăieşti în România. Este unul dintre centrele universitare puternice, are aeroport, iar aici îşi poţi găsi mai uşor un loc de muncă. În plus dispune şi de multe spitale de top, la fel ca şi Capitala. Este un judeţ plin de evenimente culturale, dar şi extrem de frumos. În plus este puţin mai liniştit decât Bucureştiul.
Timişul este unul dintre cele mai dezvoltate judeţe ale României. Este la graniţa de vest, fapt care l-a propulsat foarte mult din punct de vedere economic. În plus din Timiş se ajunge foarte uşor în Occident, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulţi români ar vrea să locuiască acolo, având în vedere că ţara noastră duce lipsă de infrastructură rutieră.
Braşovul şi Sibiul sunt oraşe mai mici, dar acesta este atuul lor. Au industrie puternică, şomaj scăzut, iar locuitorii de aici sunt mult mai liniştiţi. Sunt două oraşe turistice importante, care dispun de locuri superbe pentru relaxare şi plimbări în aer liber. În plus, chiriile sunt mult mai mici decât în Bucureşti, Cluj sau Timiş. Braşovul este şi principalul judeţ turistic al României, după Capitală, unde se practică mult turismul de afaceri.
Oraşele în care merită să trăieşti în România: cele mai bogate judeţe
Cel mai bogat oraş al României este de departe Bucureştiul. Capitala are un PIB/cap de locuitor de peste 84.000 de lei, aproape de trei ori mai mult faţă de media naţională. Salariul mediu net se apropie de 2.400 de lei pe lună, cu 50% peste media naţională, în timp ce rata şomajului depăşeşte cu puţin 2%. Iar asta se explică ţinând cont de faptul că firmele înregistrate în Bucureşti generează peste o treime din cifra de afaceri totală a companiilor din România şi cumulează cam tot atât din numărul total de angajaţi din mediul de afaceri. Cele mai mari companii multinaţionale care activează în România au sediul în Capitală.
Judeţul Timiş urmează Bucureştiului în clasamentul privind valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, respectiv 47.670 de lei. Aici, salariul mediu net este de aproape 1.700 de lei, iar rata şomajului este de numai 1,5%. În Timiş activează aproximativ 6.100 de companii străine, fiind judeţul care a atras cei mai mulţi investitori străini. Iar asta datorită poziţionării la graniţă, fiind o poartă către Vest. Datorită forţei de muncă ieftină, mulţi străini au ales să-şi deschidă în Timiş unităţi de producţie, în special în domeniul componentelor auto, cum sunt Continental, Delphi Packard sau TRW Automotive.