Aproape jumătate din energia termică care ar trebui să ajungă în casele brașovenilor se pierde pe drum, din cauza rețelei supradimensionate, dar și a vechimii ei. Cel puțin aceasta este concluzia specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – icemenerg din București, care au efectuat anul trecut un bilanţ energetic al sistemului centralizat de termoficare din Brașov. Acest bilanț a avut drept scop principal identificarea exactă a cuantumului pierderilor tehnologice reale de pe reţeaua de alimentare cu energie termică din municipiu.
Cifrele sunt de-a dreptul alarmante. Astfel, în urma măsurătorilor efectuate, pierderile tehnologice de energie termică pe perioada de două luni, cât a fost efectuat bilanţul, au fost stabilite la 21,88% pe reţeaua de transport şi 33,53 % pe reţeaua de distribuţie. Specialiștii Institutului susțin însă că pierderile reale ajung însă la 38,39% pe reţeaua de transport şi 44,43 % pe reţeaua de distribuţie. „Reţeaua de alimentare cu energie termică din Municipiul Braşov este supradimensionată, fiind proiectată pentru consumul tuturor condominiilor şi a platformelor industriale braşovene. Ca urmare a învechirii acestei reţele şi a diminuării drastice a cererii de energie termică, reţeaua de alimentare cu energie termică din Municipiul Braşov generează pierderi însemnate de energie termică, atât masice, dar şi ca urmare a transferului ridicat de temperatură cu mediul exterior”, este explicația oficială pentru aceste pierderi colosale de energie termică. În prezent, Tetkron mai are în jur de 12.000 de abonați, față de peste 60.000, la care se adăugau și marile uzine, imediat după 1990.
Acest bilanț a fost supus aprobării și Consiliului Local Brașov, după ce, la finele anului trecut, în conformitate cu legea, pierderile constatate au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în vederea stabilirii prețului gigacaloriei. Pentru efectuarea bilanțului energetic Tetkron a plătit 64.000 de lei, fără TVA.
Proiect de anvergură pentru reabilitarea rețelelor din Tractoru
Anul acesta, Primăria Brașov ar urma să demareze cu fonduri obținute prin Programul de cooperare elvețiano-român reabilitarea rețelelelor de distribuție a energiei termice din cartierul Tractorul, fiind de altfel unul dintre cele mai de anvergură proiecte în domeniu. Durata proiectului este de 24 de luni și prevede înlocuirea conductelor de transport şi distribuţie a energiei termice existente – izolate clasic cu vată minerală şi carton bitumat și aflate într-o stare avansată de degradare -, cu conducte de oţel preizolate cu spumă poliuretanică, manta de protecţie din polipropilenă şi fire de semnalizare a avariilor. Totodată, se estimează diminuarea costurilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii cu 21,48% în primii 3 ani pentru reţelele de transport primar şi reţelele de distribuţie agent termic pentru încălzire şi apă caldă aferente PT6 şi PT9 Tractorul. Investiția are valoarea totală de 23.786.338 lei (6.346.194 franci elevețieni), din care 19.272.995 lei (5.142.035 franci elevețieni) reprezintă valoarea eligibilă a proiectului. Prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român se asigură finanţarea nerambursabilă în proporţie de 85% din valoarea eligibilă, respectiv 16.382.047 lei (4.370.730 franci elevețieni).