Vechea clădire Bancorex de pe strada Republicii, care este inclusă în lista monumentelor istorice de importanță națională, are undă verde din partea specialiștilor Ministerului Culturii pentru a intra în reabilitare. Imobilul a fost evaluat din punct de vedere biologic și al performanței sesismice, cât și în ceea ce privește posibilitatea restaurării picturilor și decorațiilor murale de pe fațadă, astfel că schelele care au acoperit-o din luna iulie (pentru a fi executate câteva lucrări de urgență la acoperiș) au fost demontate.
Abandonată după 1990
Aceasta este una dintre puținel clădiri construite în stil Art- Nouveau din Brașov și a fost lăsată în paragină încă de la începutul anilor ’90, sediul fostei bănci fiind acoperit de acum trei ani cu o prelată pe care este desenată faţada clădirii, aşa cum va arăta ea după renovare.
Construită în 1906 după planurile arhitectului Albert Scheller, imediat după darea în folosinţă, clădirea a adăpostit sediul Băncii Naţionale Săseşti. Din 1929, până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii. Odată cu sosirea la putere a comuniştilor, clădirea a trecut în patrimoniul statului şi a fost utilizată mai întâi drept sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanţelor. După Revoluţia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex până acum câţiva ani, când banca a dispărut. Imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate, care a încercat de mai multe ori să-l reabiliteze şi să-l consolideze. „La sfârșitul anului trecut, am primit de la Ministerul Culturii două avize, unul privind conservarea-restaurarea picturilor și decorațiunilor murale ale fostei Bănci Naționale Săsești, iar celălalt vizând reparațiile capitale ce urmează a se efectua la acest imobil”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
4,65 milioane de euro, costul restaurării
Costurile restaurării sale sunt estimate la suma de 4,65 milioane de euro, iar Sorin Toarcea a precizat că, în primă fază, la acest imobil se vor efectua lucrări la spațiile interioare, în principal la mansardă. După cum a precizat șeful Direcției Județene de Cultură Brașov, Gheorghe Mitran, proiectul de reabilitare prevede și consolidarea structurii de rezistență, refacerea spațiilor interioare, a fațadelor (conform proiectului original) reparații capitale la acoperiș, urmând ca mansarda să fie reamenajată, dar și refacerea picturii lui Apollonia Hirscher de pe fațadă.