Braşovul a trimis un dosar complet în vederea organizării Jocuri Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2020, cursă în care se luptă alături de oraşul elveţian Lausanne. Recent, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a transmis o adresă oficială municipalităţii braşovene în care se precizează că în urma evaluării preliminare a dosarului de candidatură depus la jumătatea lui iunie 2014, Braşovul a trecut în faza a doua a evaluării pentru organizarea Olimpiadei. Cu alte cuvinte, conceptul propus de Primăria Braşov a fost acceptat şi se va trece la cea de-a doua etapă de evaluare. „Am dori să felicităm Braşovul pentru calitatea dosarului de candidatură şi pentru munca întregii echipe care a lucrat la alcătuirea lui şi să vă anunţăm că aţi depăşit cu succes prima etapă a evaluării”, se precizează în scrisoarea semnată de directorul executiv al Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi.
Pentru cea de-a doua etapă de evaluare Primăria Braşov trebuie să pregătească o serie de materiale care vor fi prezentate în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii CIO pe baza cărora reprezentanţii Primăriei vor putea răspunde întrebările oficialilor, dar şi un spot video care să prezinte atât oraşul, satul olimpic, cât şi bazele sportive unde ar urma să se desfăşoare competiţiile în 2020.
Un eveniment cu impact pentru economia judeţului
Ţara organizatoare a celei de-a III-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret va fi aleasă de membrii CIO în cadrul sesiunii extraordinare la Lausanne în mai – iunie 2015. Dacă Braşovul va fi desemnat organizator, jocurile ar urma să fie organizate în Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Fundata şi Valea Prahovei. Spre deosebire de Lausanne arealul bazelor sportive este mult mai restrâns, însă, până în 2020 autorităţile trebuie să pună la punct tot ce s-au angajat că vor face şi au cuprins în dosarul de candidatură. „Aprecierea dosarului nostru de candidatură şi faptul că am trecut în a doua fază de evaluare este o confirmare pentru potenţialul pe care Braşovul îl are pentru a fi gazda unui eveniment sportiv de o asemenea anvergură. Ca şi Festivalul Olimpic al Tineretului European, acest eveniment nu este important doar pe plan sportiv, ci şi pentru promovarea Braşovului, pentru turismul braşovean, pentru dezvoltarea infrastructurii şi, deci, are un impact mare pentru întreaga dezvoltare economică a zonei. Pentru România, organizarea la Braşov a Jocurilor Olimpice de Tineret reprezintă cea mai mare oportunitate a momentului pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă, dar şi o foarte bună oportunitate de promovare turistică”, a explicat primarul Braşovului George Scripcaru.
Un dosar cu greutate, la propriu
Dosarul de candidatură al Braşovului a fost unul impresionant, în ceea ce priveşte volumul. Acesta a avut în total 25 de kg. Pachetul în care a fost trimis „dosarul” a avut dimensiunile 70x40x40 cm, adică mai bine de un metru cub de hârtie, cu o masă totală de 25 de kilograme. Dosarul a mai conţinut şi 25 de CD-uri cu documente scanate, traduse în limbile engleză şi franceză, şi o broşură-rezumat, dar şi 6.000 de file printre care s-au numărat garanţiile din partea instituţiilor centrale şi locale, dosarul satului olimpic, dosarul bazelor sportive, un dosar cu hărţi amănunţite ale locaţiilor de concurs şi ale zonelor de desfăşurare a Olimpiadei, dosarul locaţiilor alese pentru evenimente culturale conexe, organizate pe parcursul Olimpiadei.