Stiri Brasov

Despăgubiri cuprinse între 17 şi 23 de euro/mp pentru terenurile de pe traseul „ocolitoarei de shopping”

Strada zona de shopping Punctul de plecare din strada Poienelor pe fostul traseu al caii ferate industrialePrimăria Braşov va începe de săptămâna viitoare operaţiunea de despăgubire a proprietarilor care deţin terenuri pe traseul noii şosele care va lega cartierul Noua de Centura Braşovului. În total, urmează să se acorde despăgubiri pentru 29 de terenuri care vor fi afectate de construcţia acestei „ocolitoare de shopping”. Preţul care va fi plătit de edili proprietarilor drept despăgubire a fost stabilit în urma evaluărilor între 17 şi 23 de euro pe metrul pătrat.

„Avem banii pentru fiecare proprietar şi am simplificat şi procedura de acordare a despăgubirilor, astfel încât să finalizăm acest lucru cât mai repede. Am semnat recent şi finanţarea cu ADR Centru pentru 14,8 milioane de lei, fonduri nerambursabile, din totalul 16 milioane cât estimăm că va costa investiţia, am lansat şi licitaţia pentru lucrări, iar pe 21 noiembrie este fixat termenul de deschidere al ofertelor. Dacă totul merge bine, vom semna contractul de execuţie şi sperăm să ne apucăm de treabă imediat după aceea, dacă şi vremea ne permite. Este un proiect important pentru oraş, pentru că viitoarea arteră de circulaţie va face legătura între cartierul Noua şi ocolitoarea  municipiului, ceea ce înseamnă că traficul va fi descongesdtionat pe Calea Bucureşti, şi va aduce dezvoltarea întregii zone, inclusiv a celei comerciale de la intrarea în Braşov”, a declarat primarul George Scripcaru.

Cea mai mică parcelă are doar 41 de mp

Pentru a intra în posesia sumelor acordate drept despăgubire, proprietarii trebuie să se prezinte la Primăria Braşov, începând de săptămâna viitoare, cu documentele care să le ateste proprietatea asupra terenului (extras de Carte Funciară, certificat de moştenitor sau contract de vânzare-cumpărare), cartea de identitate valabilă şi un cont în care să le fie viraţi banii. Edilii vor să finalizeze întreaga procedură în maximum trei săptămâni, inclusiv virarea banilor în conturi. Cele 29 de parcele pentru care urmează să se achite despăgubiri au suprafeţe cuprinse între 41 şi 2.600 de metri pătraţi şi se află pe o porţiune de aproximativ 800 de metri din noul drum, respectiv porţiunea dintre primul tronson al Centurii Braşovului şi magistrala de cale ferată Braşov – Bucureşti.

Unde se vor amenaja cele trei giratorii

Noua „ocolitoare de shopping” va avea o lungime totală de 2,14 km şi va porni de la intersecţia străzilor Laminoarelor cu Prunului (imediat din apropierea actualei porţi de intrare în Uzina Roman lângă fosta staţie de betoane), va subtraversa Calea Bucureşti şi Calea Ferată Bucureşti – Braşov (CF 300),  pe traseul vechii linii ferate uzinale care aparţinea uzinei Roman şi care a fost dezafectată, va merge câteva sute de metri în paralel cu calea ferată către staţia de betoane, apoi va face legătura cu Tronsonul I al Ocolitoarei Braşov. Pentru sistematizarea circulaţiei, pe această nouă arteră ar urma să fie amenajate trei sensuri giratorii: unul la intersecţia cu prelungirea străzii Poienelor, unul la intersecţia cu un drum paralel cu Calea Bucureşti, care va ieşi în spatele Carrefour, şi unul la intersecţia  cu primul tronson al ocolitoarei. Noua stradă va avea o lăţime de 7 metri,  cu câte o bandă pe sens, vor fi amenajate piste pentru bicicliști pe o parte şi trotuar pe cealaltă parte, iar până în zona de subtraversare a magistralei de cale ferată va fi şi iluminată. Acest proiect are un buget total de peste 16 milioane lei, din care circa 14,8 milioane lei o reprezintă suma nerambursabilă solicitată, din fonduri europene şi de la Bugetul de Stat, in timp ce contribuţia beneficiarului, respectiv a Primăriei Braşov, o reprezintă diferenţa dintre cele două sume.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*