Stiri Brasov, Timp liber

Etnovember reaprinde torţele la Braşov, în weekend. Vezi care sun surprizele acestei ediţii

festival etnovemberCavaleri, domniţe, dansuri medievale, expoziţii de artă sau piese de teatru, sunt doar câteva dintre atracţiile celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Etnovember, care se va desfăşura la Braşov în perioada 15 – 17 noiembrie. Festivalul a devenit deja o emblemă a Braşovului, iar organizatorii au pregătit o serie de activităţi dedicate copiilor, dar şi celor mai învârstă, de la ateliere de creaţie, momente muzicale, la expoziţii de artă, arhitectură, fotografie şi sculptură. „An după an, am adăugat câte ceva acestui festival, pe care nu îl considerăm de mare anvergură, ci de o dimensiune potrivită pentru Braşov. În timp, am agonisit ca parteneri principalele instituţii de cultură din Braşov şi o serie de sponsori care sunt alături de noi la fiecare ediţie. Însă dacă nu am avea echipa de studenţi cu care realizăm toate elementele festivalului, nu am avea nimic. Etnovember nu este un festival studenţesc, dar este organizat de studenţi, pentru comunitatea braşoveană. Sper să fie totul bine, să nu plouă duminică şi să fiţi alături de noi”, a explicat prof. Marina Cionca, organizatorul festivalului.

Expoziţie de scaune unicat

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 13.00, la Aula Universităţii „Transilvania“, când vor fi vernisate cele  17 expoziţii de grafică, design industrial, arhitectură, mobilier, fotografie, colaje şi ceramică, vor avea loc trei concerte – pian, muzică transilvană şi chitară clasică – şi două lansări de carte. Unul dintre punctele centrale ale expoziţiilor va fi colecţia de scaune  „Modern classics”, unicat în Europa, care poartă semnătura unor designeri de mobilier celebri pe plan mondial şi care acoperă întregul secol XX.  Desigur, pentru copii va fi organizat un „Workshop de desen, cu copii şi veveriţe”, care va continua şi duminică, la Bastionul Ţesătorilor, unde micuţii artişti vor primi premii binemeritate. De la ora 17.00, la Librăria Okian, va avea loc o proiecţie de film, iar de la ora 21.00, la Berăria Bier Haus, belgienii Eric de Wolf şi Willy de Vleeschouwer, obişnuiţi deja ai Etnovemberului, vor oferi un concert de folk american. „Festivalul Etnovember face parte dintre manifestările importante din agenda culturală a Braşovului şi din calendarul cultural naţional. Faptul ca a fost posibilă crearea, menţinerea şi dezvoltarea acestei tradiţii se datorează în cea mai mare măsură capacităţii acestor tineri de mare calitate de a lucra în echipă, de a-şi asuma o seamă de responsabilităţi importante şi, mai ales, de a se implica în activităţi extracurriculare dedicate comunităţii Braşovului. Noi, Primăria Braşov, nu putem decât să încurajăm tinerii să se implice activ în viaţa comunităţii şi să sprijinim evenimentele de acest gen. Anul acesta, pentru organizarea Etnovember, din bugetul local am alocat 24.000 de lei”, a precizat viceprimarul Braşovului Adina Durbacă.

Spectacol cu foc

Duminică, la Bastionului Ţesătorilor, va avea loc tradiţionalul târg medieval, care va oferi tuturor posibilitatea de a se reîntâlni cu heralzii, domniţele şi cavalerii care stăpâneau cetatea, dar şi cu „ponei micuţi şi căpriţe adevărate”, sau de a gusta din covrigi, mici, vin fiert şi alte bunătăţi. La intrare se va percepe o taxă de intrare modică, de un leu, care de fapt reprezintă o donaţie pentru Şcoala generală din Holbav. În schimbul donaţiei, fiecare participant va primi deja tradiţionalul medalion din lemn legat cu sfoară, având imprimată mascota festivalului, care în acest an este veveriţa Coco. Un moment inedit va fi concertul colindătorilor din Holbav, despre care organizatorii spun că au în repertoriu „colinde arhaice, poate chiar din perioada pre-creştină”. La ora 17.00, alaiul cu torţe va porni de la Bastion către Piaţa Sfatului, unde Hypnosis vor oferi din nou un show cu flăcări.

Maraton de poezie in memoriam Andrei Bodiu

Luni, la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania, de la ora 15.00, se va desfăşura ediţia a 13-a a „Non stopului poetic“, eveniment moderat de decanul Facultăţii de Litere, Adrian Lăcătuş şi care se va desfăşura în memoria regretatului Andrei Bodiu, cel care era de obicei moderatorul şi organizatorul evenimentului. De la ora 17.30, în Sala din Pod a Casei Baiulescu, melomanii sunt invitaţi la un concert de muzică clasică de vioară, violoncel şi violă, cu Cvartetul Nyari din Budapesta. De la ora 19.00, Trupa De Aici, a Mediatecii Norbert Detaeye va prezenta spectacolul cu piesa „Picnic nocturn pe o gramatică veche“, o adaptare după Laurenţiu Budău, în regia lui Florin Tronaru, iar în finalul serii, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Reduta, va avea loc spectacolul de teatru experimental în limba germană, în regia profesoarei Carmen Puchianu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*