*Aceştia au fost citaţi în calitate de martori pentru a face lumină în ceea ce priveşte contractele semnate cu firma deputatului Ion Diniţă
Prejudiciul adus de compania Gotic SA a deputatului Ion Diniţă Consiliului Judeţean Braşov este anchetat de procurorii DNA în cele mai atente detalii. Atât de atente încât toţi consilierii judeţeni din perioada 2004 – 2008, perioadă în care s-a semnat contractul de reabilitare a drumului judeţean Racoş – Rupea, au fost convocaţi în această săptămână la DNA în calitate de martori.
Ieri, la sediul DNA Braşov au ajuns pentru a răspunde întrebărilor procurorilor senatorul Sebastian Grapă, deputatul Mihai Donţu, directorul Uzinei R Feldioara, Marian Rasaliu, şi consilierul judeţean Paul Enache, toţi patru aleşi judeţeni în respectivul mandat. La intrarea în sediul DNA, senatorul Sebastian Grapă a precizat că a fost chemat ca martor în dosarul „CJ Braşov”, dar dacă i se va aduce cumva vreo acuzaţie, atunci va renunţa la imunitatea parlamentară pentru a se pune la dispoziţia organelor de anchetă, urmând modelul fostului deputat PSD Hrebenciuc, şi el în arest preventiv la cererea procurorilor DNA Braşov. „Acest dosar vizează nişte presupuse fapte de corupţie pe care de fapt cei care creionează aceste acuzaţii trebuie să le şi creioneze. Din punctul meu de vedere am răspuns foarte clar la felul în care funcţiona CJ pe vremea când eram acolo care erau atributele noastre ale consilierilor şi bineînţeles ale aparatului executiv”, a explicat Sebastian Grapă. La DNA Braşov urmează să ajungă şi ceilalţi politicieni care au fost aleşi judeţeni în perioada 2004 – 2008.
Potrivit rechizitoriului, presedintelele CJ Brasov, Aristotel Căncescu, a oferit firmei lui Dinita, cu sprijinul si prin complicitatea vicepresedintelui institutiei si a functionarilor cu functii de conducere din CJ Brasov, doua contracte. Primul, incheiat in 2006, a vizat lucrari de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racos-Sercaia.
“Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judetean Brasov prin achitarea in mod nelegal din dispozitia abuziva a inculpatului Cancescu Aristotel a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derularii contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrarile de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos – Rupea si nr. 69/20.09.2007, privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov( intretinere si salubrizare in sezonul rece -deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro”, se mentioneaza in documentele din dosar.
Procurorii anticoruptie detaliaza platile facute firmei lui Dinita, precizand astfel ca firma deputatului a primit un milion de lei, suma considerata exorbitanta de catre DNA, in schimbul a doua straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum in localitatea Racos, dupa care Costea Viorel, director al Directiei de Administrare Drumuri si Poduri din cadrul Consiliului Judetean, a intocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata acelorasi lucrari. Costea este cercetat si el in acest dosar, pentru abuz in serviciu.
“Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localitatii Racos, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, doua straturi de asfalt, au fost platiti de catre Consiliul Judetean Brasov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, desi nu a existat vreun contract nou sau vreun act aditional la contractul initial (nr. 8798/10.11.2006) si nici macar un act de receptie al pretinselor lucrari efectuate pentru care deja fusese achitata suma exorbitanta de 1 milion lei”, se arata in documentele anchetatorilor.