*Firma Sănătate&Natură SRL din Şinca Nouă este controlată de biologul Cristoph Promberger
Compania Sănătate&Natură SRL, înregistrată în comuna Şinca Nouă din judeţul Braşov, a primit luna trecută un aport de capital de 20,464 milioane de lei (4,648 milioane de euro) pentru a continua achiziţia de păduri din România. Firma este controlată de Cristoph Promberger, un biolog german originar din Braşov, care este şi preşedintele Fundaţiei ProPark.
Promberger a făcut achiziţii masive de pădure în judeţul Argeş, anul trecut încercând să cumpere 3.500 de hectare de pădure ale Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni şi pe care nu le putea achiziţiona decât în calitate de moşnean. În cele din urmă, Promberger a reuşit să obţină această calitate, completându-şi astfel „portofoliul” de 12.000 de hectare de pădure din judeţele Argeş şi Braşov. Câteva sute de hectare din acest protofoliu sunt situate în Rezervaţia Piatra Craiului.
Promberger a venit în România în 1993, stabilindu-se la Zărneştisub culmile Pietrei Craiului. El a venit din Yukon, Canada, unde tocmai sfârşise un proiect de studiu al lupilor canadieni, iar în România venea să administreze proiectul „Carnivorele mari din Carpaţi” în cadrul unui program gestionat de World Wildlife Fund din Munchen, prinj care se încerca transformarea lupului carpatin într-o atracţie turistică. „Acesta este ultimul loc în Europa, unde puteţi vedea prădătorii mari, în mod regulat, inclusiv lupi”, spunea el.
Promberger, în calitate de director executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia semna în primăvara acestui an un protocol cu Ministerului pentru Ape, Păduri şi Piscultură, un protocol de colaborare într-un proiect de 5,8 milioane de euro, pentru refacerea ecologică a mai multor zone din Munţii Făgăraş.
„Am venit în România pentru un proiect de cercetare şi conservare a carnivorelor mari, urşi, lupi şi râşi. M-am hotărât să rămân în România şi am dezvoltat un proiect împreună cu un grup internaţional de biologi din organizaţii de mediu şi cu filantropi şi facem parte din mişcarea europeană We Wilding, adică un trend de a ne întoarce la ecosistemele naturale. Este un proiect în valoare de 5,8 milioane de euro, cel mai mare proiect de acest gen dezvoltat în România. Proiectul este cofinanţat 50% de Uniunea Europeană şi 50% din partea noastră, prin fundaţie şi filantropi. Din 2012 am făcut analizele şi studiile pe care să ne putem baza activităţile ulterioare. Începem perioada de implementare efectivă a proiectului, în care noi considerăm că este nevoie de un parteneriat foarte strâns cu ministerul”, spunea atunci Promberger. Proiectul viza identificarea zonelor de tăieri ilegale de pădure din Munţii Făgăraş, vor fi reconstituite speciile şi vor fi aplicate modele de gestionare a apelor de munte, pentru a răspunde Directivei cadru Apa a Uniunii Europene.
Un comentariu
care este sursa acestui aport de capital?