Stiri Brasov

Mihai Pascu numit interimar la CJ Braşov: „Am venit aici să fac administraţie, mai puţin politică!”

Plen Consiliul Judetean Brasov delegare atributii Mihai Pascu (10)Consilierii judeţeni s-au reunit ieri într-o şedinţă de îndată pentru a desemna persoana care va prelua atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov cât timp Aristotel Căncescu nu îşi poate exercita funcţia. Potrivit prevederilor Legii 215, a Administraţiei Publice Locale, funcţia de preşedinte interimar putea fi îndeplinită de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, respectiv Mihai Popa (PSD) sau Mihai Pascu (PC). Astfel, la începutul şedinţei, în mod formal, au fost făcute două propuneri pentru funcţia de preşedinte interimar, respectiv Mihai Popa, propus de grupul consilierilor PSD şi Mihai Pascu, din partea ACL, după care ar fi urmat să se treacă la procedura de vot.

„Nu se poate face administraţie publică cu sabia deasupra capului!”

Neînţelegerile au început după ce consilierul Ioan Mareş (PDL) a precizat că propunerea de a se asigura acest interimat este doar pe o perioadă de 15 zile, iar peste două săptămâni, plenul să se reunească din nou pentru a stabili cine va conduce în continuare destinele judeţului. Mihai Popa, care avea de altfel delegate atribuţiile de preşedinte al CJ Braşov până la finele lunii, a ţinut să sublinieze faptul că nu se poate stabili un interimar doar pentru 15 zile, ci acesta trebuie numit pentru întreaga perioadă a  suspendării de drept a preşedintelui Căncescu. Şi Mihai Pascu a ţinut să sublinieze că forul judeţean este într-o perioadă de criză şi „trebuie să fim foarte atenţi când luăm o decizie pentru funcţionarea nu doar a Consiliului Judeţean, ci şi a instituţiilor subordonate”. „Mai importantă este şedinţa de mâine (astăzi – n.r.), când va avea loc ultima rectificare de buget, de substanţă, din acest an. Dacă nu vom avea consens să aprobăm această rectificare, se va bloca activitatea întregilor primării din judeţ, fiindcă rectificările bugetare trebuie făcute cel târziu până la data de 1 noiembrie. Dacă se creează tensiuni mari astăzi între noi, riscăm mâine să nu ajungem la nici o înţelegere. Până în prezent am avut suficientă înţelepciune să colabărăm bine împreună. Nu cred că putem colabora dacă din 15 în 15 zile facem schimbări. Nu se poate face administraţie publică cu sabia deasupra capului. Eu am venit aici să fac administraţie, mai puţin politică, de aceea l-am susţinut pe colegul Mihai Popa să preia această funcţie”, a explicat Mihai Pascu, care a ţinut să precizeze şi că este chiar dispus să renunţe la funcţia de vicepreşedinte, dacă aşa va funcţiona mai bine instituţia pe care o reprezintă.

Consilierii judeţeni au decis să ia o scurtă pauză pentru a merge din nou la consultări, după ce şi-au dat seama că nici legal nu ar fi în regulă ca interimatul să fie asigurat fracţionat. După acest moment de „respiro” lucrurile s-au clarificat şi toţi consilierii judeţeni au căzut de acord că trebuie să aleagă un preşedinte interimar pentru întreaga perioadă de suspendare a lui Aristotel Căncescu, respectiv pentru 29 de zile, începând din data de 25 octombrie, când acesta a fost arestat preventiv. Ulterior, Mihai Popa a decis să se retragă din această competiţie „pentru buna funcţionare a acestei instituţii”.

22 de voturi pentru, din 30 de consilieri prezenţi

După ce apele s-au liniştit s-a trecut într-un final şi la vot, care a fost unul secret. Din cei 30 de consilieri care au mai rămas în sală până la finele şedinţei (ţinând cont că la început fuseseră 32 prezenţi) 22 au votat pentru ca Mihai Pascu să preia atribuţiile de preşedinte pe perioada cât Aristotel Căncescu nu îşi poate exercita funcţia şi numai 7 au fost împotrivă, un vor fiind declarat nul. „Ceea ce contează într-o astfel de situaţie de criză este să existe consens. Am spus că sunt dispus chiar să îmi dau demisia din această funcţie pentru a exista consens la nivelul plenului CJ Braşov, mai ales că în şedinţa de plen de mâine (astăzi – n.r.) trebuie să aprobăm o rectificare de buget fără de care riscam să blocăm întreaga activitate a judeţului în detrimentul cetăţenilor. Trebuie să ne dăm mâna pentru a conduce fără sincope”, a subliniat Mihai Pascu, la finele şedinţei de plen.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*