Stiri Brasov

Cei 145 de agenţi ai Poliţiei Locale Braşov vor putea primi până la 720 de lei pe lună, raţie de hrană, din 2015

politialocalaDe la 1 ianuarie 2015 şi poliţiştii locali vor beneficia de raţie de hrană. Aceasta va fi suportată din bugetul autorităţilor locale, după ce Guvernul a decis să aducă o modificare statului poliţistului local, care prin prevederile sale îi trata în mod discriminatoriu pe agenţii locali faţă de colegii de la Poliţia Naţională, deşi desfăşurau activităţi asemănătoare. Viceprimarul Adrian Atomei a precizat că, în momentul de faţă, sunt 145 de agenţi care vor primi o astfel de raţie care poate fi de maximum 24 de lei pe zi, respectiv cel mult 720 de lei pe lună, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

„Ca urmare a modificărilor aduse legislaţiei am făcut o adresă la Ministerul Afacerilor Interne pentru a vedea dacă pentru agenţii de la Poliţia Naţională această raţie de hrană se acordă pentru numărul de zile lucrate sau pentru numărul de zile calendaristice, fiindcă legislaţia nu face precizări în acest sens. Noi pregătim deja proiectul de hotărâre pe care vrem să îl adoptăm de luna viitoare, astfel ca de la 1 ianuarie 2015 agenţii locali să poată beneficia de această raţie. Vorbim aici doar de personalul operativ, cei care lucrează în sectorul administrativ sau doar execută servicii de pază şi sunt angajaţi ai Poliţiei Locale nu au dreptul la raţie de hrană”, a explicat Atomei. Autorităţile braşovene au făcut în ultimii doi ani numeroase demersuri, astfel ca şi poliţiştii locali să fie trataţi ca şi colegii lor de la Poliţia Naţională, dar modificarea legislativă a rămas blocată mai mult timp la Camera Deputaţilor.

Iniţial, se dorea acordarea de alimente

Iniţial, în 2012, pentru a-i motiva pe agenţii locali, consilierii locali deciseseră să le aloce o raţie de hrană, de 21 de lei pe zi, începând cu luna iulie 2012, numai că această hotărâre contravenea prevederilor guvernamentale, fiindcă poliţiştilor locali li se aplică Statutul funcţionarilor publici şi nu cel al poliţistului şi numai printr-o hotărâre de Guvern se poate reglementa acordarea normei de hrană salariaţilor respectivi. Adrian Atomei a precizat că prin acordarea acestei raţii de hrană salariile poliţiştilor locali vor creşte în unele cazuri chiar şi cu 100%. În prezent, un agent de la Locală câştigă în medie 900 de lei, ceea ce face ca această meserie să nu fie foarte atractivă. Luna viitoare, Poliţia Locală Braşov va organiza un concurs pentru ocuparea a 15 posturi, iar Atomei speră ca să existe doritori, ţinând cont că după acordarea acestui drept se va ajunge la un salariu cât de cât decent. „Până în prezent, avem doar şase solicitări depuse, dar sperăm să ocupă toate posturile, astfel ca să să nu mai avem deficit de personal pe anumite structuri din cadrul Poliţiei Locale”, a spus Atomei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*