Stiri Brasov

Birocraţia le dă bătăi de cap şi elveţienilor. Abia din ianuarie se trece la „partea practică” a lucrărilor de la Braşov finanţate de aceştia

Prin Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Braşovul a primit o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 24 de milioane de lei pentru reabilitare inteligentă a clădirilor Şcolii Gimnaziale nr. 4 şi a Colegiului „Grigore Moisil”, dar şi pentru reabilitarea sistemului de termoficare din cartierul Tractorul. Ieri, reprezentanţii elveţienilor au venit la Braşov pentru a stabili împreună cu autorităţile locale care sunt următorii paşi în vederea implementării celor două proiecte. Aceştia au discutat cu echipa tehnică de implementare a proiectului şi cu primarul George Scripcaru în primul rând despre acordul de proiect care va fi încheiat între partea elveţiană şi Ministerul Finanţelor, care este managerul de proiect.

„Vorbim despre două proiecte foarte importante pentru comunitatea braşoveană, deoarece vizează zona de eficientizarea energetică şi, implicit, de reducere a cheltuielilor cu energia, atât pentru populaţie, cât şi pentru municipalitate, dar şi de reducere a emisiilor poluante, folosind cele mai noi soluţii din domeniu. După cum le-am promis braşovenilor, vom încerca în continuare să găsim sume alternative pentru derularea investiţiilor, altele decât bugetul local, astfel că mergem în continuare cu proiecte de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, dar şi cu identificarea altor parteneri”, a subliniat primarul George Scripcaru.

Din ianuarie, se trece şi la partea „practică”

Cel mai probabil, în luna ianuarie se va semna acordul între elveţieni şi partea română, iar pe baza acestui acord vor fi delegate autorităţilor locale atribuţiile de implementare a celor două investiţii. „Partea de atribuţii privind implementarea va fi delegată autorităţii locale, printr-un acord de implementare ce va fi semnat ulterior”, a explicat Scripcaru. După ce se va finaliza partea birocratică, se va demara şi procedura pentru începerea lucrărilor efective.

Proiectul „Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică în zona rezidenţială Tractorul din Braşov” are valoarea totală de 23.786.338 lei (6.346.194 franci elveţieni), iar prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român se asigură finanţarea nerambursabilă în proporţie de 85% din valoarea eligibilă. În ceea ce priveşte reabilitarea termică inteligentă a clădirilor Colegiului de Informatică şi a Şcolii Gimnaziale nr. 4 valoarea lucrărilor este de 11.180.260 lei (2.981.400 de franci elveţieni), din care 9.180.000 lei (2.448.000 franci elveţieni) reprezintă valoarea eligibilă a proiectului. Prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român se va asigura finanţarea nerambursabilă în proporţie de 84,99% din valoarea eligibilă, respectiv 7.800.000 lei (2.080.000 franci elveţieni).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*