Stiri Brasov

Muncă de Sisif în ceea ce priveşte identificarea celor care nu au „RCA” la casă. PAID vrea să tranfere responsabilitatea la primării

blocuriSancţionarea celor care nu au încheiat asigurări obligatorii pentru locuinţe continuă să fie blocată, din cauza birocraţiei. Deşi de la finele lui iulie al acestui an a expirat termenul până la care au funcţionat în paralele şi asigurările obligatorii şi cele facultative şi practic orice român ar fi trebuit să aibă „RCA” la casă, problemele de ordin organizatoric creează în continuare probleme. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe, nu a avut cum să transmită în continuare autorităţilor locale lista cu persoanele care nu aveau încheiate asigurări, în vederea sancţionării, fiindcă nu coincid bazele de date cu adrese. Acum, din informaţiile deţinute de reprezentanţii Primăriei Braşov, PAID intenţionează să modifice legislaţia, astfel încât să transfere întreaga muncă de depistare şi amendare a celor care nu au asigurări în ograda primăriilor, ceea ce ar duce la un nou blocaj.

Este nevoie de o soluţie pentru suprapunerea bazelor de date

„În situaţia în care legislaţia s-ar modifica în sensul preluării obligativităţii suprapunerii bazei de date de către municipalitate, am avea o foarte mare problemă, deoarece, cel puţin la acest moment, identificarea celor care nu au plătit asigurarea obligatorie trebuie să se facă manual, poziţie cu poziţie, ceea ce înseamnă un volum foarte mare de muncă, având în vedere că vorbim de peste 210.000 de roluri fiscale în municipiul Braşov. Sperăm ca PAID să identifice soluţiile necesare suprapunerii celor două baze de date, mai ales că municipalitatea braşoveană a dat tot concursul necesar pentru rezolvarea acestei probleme”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Doar 58.384 de asigurări, în judeţ

Din datele statisticile PAID, în judeţul Braşov, sunt încheiate la această dată doar 58.384 (47.979 în mediul urban) de asigurări obligatorii în conformitate cu Legea 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare. „În conformitate cu legislaţia în vigoare, noi am transmis lunar la PAID baza de date cu contribuabilii care au în proprietate clădiri cu destinaţie de locuinţă. În continuare însă, PAID nu ne poate transmite lista cu cei care nu sunt asiguraţi, fiindcă nomenclatorul stradal pe care îl deţin este cel al Poştei Române şi nu coincide cu cel al Primăriei Braşov şi denumirile de străzi nu coincid. De exemplu, în nomenclator nostru aveam strada Dr. Victor Babeş, iar în celălalt nomenclator este strada Babeş Victor”, a explicat Sorin Toarcea.

Conform prevederilor legislative iniţiale, banii din sancţiuni erau împărţiţi între bugetul de stat (40%), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (40%), care ulterior a fost desfiinţată, şi autoritatea locală (20%). La propunerea reprezentanţilor Primăriei Braşov, cuantumul pe care îl primesc autorităţile locale s-a majorat la 60%. Preţul unei poliţe obligatorii este de 10 euro pentru locuinţele de tip B, construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv de 20 de euro pentru cele de tip A, cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%). Despăgubirea se acordă doar pentru pagubele produse de calamităţile naturale. Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Banii pentru notificări au fost deja alocaţi

În momentul în care se vor clarifica aspectele legislative şi vor fi identificaţi în vreun fel sau altul proprietarii de locuinţe neasiguraţi, edilii le vor transmite acestora notificări, după care se va trece la amenzi. În şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii iulie au fost alocaţi 1.123.000 de lei pentru expedierea notificărilor şi a amenzilor privind neasigurarea obligatorie a locuinţelor. După primirea notificării vor avea timp trei zile să îşi încheie asigurarea. Cei care nu se vor conforma vor primi o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*