Stiri Brasov

S-a dat startul la ajutoarele pentru încălzire. Vezi ce „ţepe” s-au dat anul trecut

caloriferÎncepând de marţi, braşovenii îşi pot ridica formularele în vederea solicitării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, atât de la sediul Direcţiei  de Servicii Sociale, din strada Panselelor nr. 23, sau le pot descărca de pe portalul www.brasovcity.ro. De acest ajutor beneficiază consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei, în cazul familiilor, şi 1.082 lei, în cazul persoanelor singure, dar şi persoanele care folosesc gazul metan, energia electrică sau lemnele pentru încălzire locuinţelor şi au un venit net de până la 615 lei pe membru de familiei.

Atenţie la conturile din bancă

Viceprimarul Adina Durbacă a ţinut să sublinieze faptul că pe lângă condiţia privind veniturile, pentru a beneficia de acest ajutor, mai există o serie de alte condiţii legate de bunurile deţinute şi în special de conturile pe care le au în bănci braşovenii. „Pentru a evita situaţia de anul trecut când 601 dintre beneficiarii din municipiul Braşov au omis să spună că au depozite în bancă mai mari de 3.000 de lei şi astfel au trebuit să returneze sumele primite necuvenit înapoi, am trecut pe declaraţia de propria răspundere şi prevederile legale în acest sens, astfel ca solicitanţii să fie informaţi înainte de a semna, fiindcă mulţi nu au dat atenţie şi nu şi-au dat seama ţinând cont că aveau bani în bancă pentru înmormântare. De asemenea, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, vor fi luate în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale”, a precizat Adina Durbacă.

Cererile însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia se vor depune începând cu data de 20 octombrie la sediul DSS Braşov, de luni până vineri între orele 8.30 şi 18.00. Mariana Topoliceanu, şeful DSS Braşov, a precizat că pentru a beneficia de ajutorul aferent lunii noiembrie cererile trebuie depuse până cel târziu în data de 20 octombrie. „Cei care vor depune după această dată, nu vor mai putea beneficia de ajutor aferent lunii noiembrie, ci doar din decembrie”, a explicat Topoliceanu.

Bunurile care te lasă fără ajutor

Totodată, nu pot primi ajutoare de încălzire persoanele care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate, cu excepţia locuinţei de domiciliu, sau terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă (teren intravilan), care depăşesc 1.000 metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 metri pătraţi în zona rurală.Vor fi de asemenea eliminate de pe lista beneficiarilor de ajutoare şi persoanele care deţin autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile, dar şi beneficiarii care deţin utilaje agricole sau utilaje pentru prelucrarea lemnului.

În sezonul rece anterior, au beneficiat de ajutor de încălzire 4.413 braşoveni, suma totală acordată ca subvenţie fiind de 1.645.814,30 lei. Majoritatea beneficiarilor au fost persoane singure sau familii care foloseau pentru încălzire gazul metan, respectiv 3.005 beneficiari, cuantumul subvenţiei fiind de 1,27 de milioane de lei. Totodată, ţinând cont că a fost primul an în care s-au dat ajutoare şi celor care folosesc energia electrică pentru încălzire, au fost acordate şi 173 de ajutoare pentru familiile aflate în această situaţie în cuantum de 90.000 de lei.

Ajutoare de peste 200.000 de lei, încasate necuvenit

601 de beneficiari dintre cei peste 4.000 de beneficiari ai acestui ajutor au fost semnalaţi de Curtea de Conturi că au primit ajutoare necuvenite, deoarece deţineau depozite bancare de 3.000 de lei sau peste. Suma totală care trebuia recuperată de la aceştia a fost stabilită la 209.893,35 lei. „Din cei 601 de debitori, şi-au achitat datoria 225 de persoane, fiind recuperată suma de 80.401,2 lei, iar pentru 42 de persoane s-a constatat că sesizarea Curţii de Conturi nu a fost întemeiată şi că respectivele persoane au primit, totuşi, sumele în mod justificat”, a explicat viceprimarul Adina Durbacă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*