Stiri Brasov

Licitaţie deblocată după un an. Centrul de afaceri al Braşovului va fi contruit, până la urmă, de o firmă din Buzău

Centru de afaceri 3Primăria Braşov a demarat acum mai bine de un an licitaţia pentru desemnarea constructorului noului centru de afaceri al Braşovului, unde ar urma să fie atrase 70 de întreprinderi mici şi mijlocii şi să fie create 128 de noi locuri de muncă. Din păcate, ca mai toate licitaţiile pentru investiţii de anvergură şi aceasta a fost contestată, după ce la începutul lui martie fusese declarată câştigătoare firma Con-A din Sibiu, care a oferise un preţ de 52.895.277,14 lei cu TVA, cu aproximativ 20% mai mic decât valoarea estimată, de 65,262 milioane de lei pentru realizarea investiţiei.

Contestaţii, „în reprize”

Cinci dintre cele zece firme care şi-au depus oferta s-au declarat nemulţumite de rezultatul procedurii şi au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Consiliul a admis doar trei dintre contestaţii, iar celelalte două firme s-au dus mai departe în instanţă, astfel că procedura a fost suspendată din 17 martie. Abia pe 3 aprilie CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, iar procedura de desemnare a unui noi câştigător a fost apoi blocată până în 6 iunie, când Curtea de Apel s-a pronunţat în favoarea municipalităţii, cu privire la contestaţiile depuse de celelalte două firme. După acest verdict, Primăria a anunţat noul câştigător, respectiv, societatea Integral SA din Buzău, numai că, şi de această dată s-au găsit doi participanţi nemulţumiţi care au depus contestaţie la CNSC. În 18 iulie, CNSC a admis una dintre contestaţii şi a dispus reevaluarea ofertei firmei câştigătoare, dar edilii au decis să se îndrepte în instanţă împotriva deciziei CNSC, ţinând cont că fuseseră respectaţi toţi paşii procedurali.

Curtea de Apel a dat dreptate Primăriei

La finele săptămânii trecute, lucrurile s-au clarificat „definitiv şi irevocabil”, după ce Curtea de Apel Braşov a dat dreptate Primăriei, astfel că în cursul acestei săptămâni se va semna contractul de lucrări cu firma buzoiană, care se va şi apuca de treabă. „Din păcate, abia după un an reuşim să semnăm acest contract atât de important pentru oraşul nostru. Cred că acesta este cel mai bun exemplu despre modul în care unii înţeleg să blocheze o investiţie prin tot felul de contestaţii şi subterfugii. Sper ca această lucrare să se finalizeze în timp util, pentru că reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru mediul de afaceri şi comunitatea braşoveană”, a subliniat primarul George Scripcaru. Oferta firmei Integral SA a fost de 49.967.339,33 lei, cu tot cu TVA, jumătate din banii necesari realizării proiectului fiind din fonduri europene, iar restul, cofinanţarea Primăriei Braşov.

Trebuie terminat până la finele lui 2015

Proiectul are o durată de implementare de 20 de luni, însă investiţia va trebui finalizată până în 31 decembrie 2015, când este termenul dat de Uniunea Europeană pentru cheltuirea banilor europeni.

Noul centru de afaceri urmează să se construiască pe o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi în apropiere de Institutul Cartofului şi Campusul Genius al Universităţii Transilvania şi va fi unul regional, pentru toate cele şase judeţe din Regiunea Centru. Firmele care îşi vor desfăşura activitatea aici vor dispune de dotări IT, laboratoare, servicii de asistenţă şi consultanţă, spaţii de expoziţii şi congrese, ţinând cont că investiţia a fost conceputa pentru a adăposti funcţiuni multiple. Totodată, va fi amenajat unui parc multifuncţional tematic de agrement, care va fi folosit şi pentru experimente în domeniul energiei durabile şi alte domenii conexe, activităţi de cercetare şi evenimente expoziţionale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*