Eterna reformă din sistemul nostru de învăţământ a lăsat învăţăceii de clasa I şi a II-a fără manuale pe bănci în prima zi de şcoală. Ministerul Educaţiei a promis că schimbă conţinutul manualelor, că le va face moderne şi atrăgătoare, ba mai mult, că va introduce pentru prima dată şi manuale digitale. Totul a mers, dar nu ca la carte. S-au schimbat doar programele şcolare, s-a organizat licitaţie pentru a fi alese editurile ce pot să tipărească manuale, însă editurile perdante au făcut contestaţie, iar până când Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu ia o decizie, manualele nu pot fi tipărite.
Primăria Braşov are o soluţie pentru ca măcar micuţii din clasa I să aibă abecedarele pe masă de zilele viitoare şi să nu fie nevoiţi să aştepte săptămâni sau chiar luni, până când Guvernul va depăşi toate barierele birocratice. „Avem un sponsor care s-a oferit să achiziţioneze manualele pentru cei aproximativ 2.000 de copii din clasa I. Trebuie să vedem care este modelul de manual şi care este modalitatea legală prin care să putem face noi distribuţia acestor manuale, ţinând cont că acestea ar fi trebuit achiziţionate şi distribuite şcolilor de către Ministerul Educaţiei”, a precizat primarul Braşovului George Scripcaru.
În afirmaţiile sale publice, ministrul Educaţiei Remus Pricopie a arătat cu degetul spre interesele editurilor, care au blocat licitaţiile şi promite remedierea situaţiei imediat după ce procedurile se vor încheia. Greu de crezut că interesele editurilor pentru sumele importante alocate din bani publici se vor estompa prea curând. Până atunci, şcolile trebuie să îşi continuă activitatea, chiar dacă elevii nu au practic după ce să înveţe.