* Lucrările la „Dinoparc-ul” de la Râşnov avansează, 32 din cele 46 exemplare fiind deja montate
Lucrările de amenajare a parcului tematic cu dinozauri de la Râşnov sunt în grafic, zilele acestea sosind şi a doua serie de machete, iar conform managerului de proiect, locaţia va fi inaugurată în primăvara viitoare, mai exact în luna aprilie. „În prima fază sosiseră 14 exemplare, acum au ajuns încă 18, iar restul din totalul de 46 vor veni luna viitoare. Dacă nu vom avea parte de o iarnă grea, cu căderi masive de zăpadă, pe 4 aprilie va avea loc festivitatea de inaugurare”, a declarat Adrian Apostu. Investiţia în acest parc se ridică la patru milioane de euro, fiind realizată din bani europeni de către o companie din judeţul Covasna.
„Zburătorul” şi cel mai mic dinozaur din istorie
Între cele 18 exponate care au sosit în această săptămână la Râşnov se află şi reprezentantul celei mai mici specii de dinozauri din istorie, de doar 30 de centimetri, dar una dintre cele mai longevive, rezistând pe Pământ mai bine de 5 milioane de ani. Alături de acesta, a străbătut drumul tocmai din Germania şi Pteranodon, reprezentantul uneia din puţinele specii de dinozauri zburători. Parcul prezintă şi o premieră la nivel mondial, tehnologia digitală prin care au fost realizaţi ochii unora dintre reptilele gigant. Aceştia au fost construiţi manual, prin zeci de mii de puncte, iar efectul rezultat este acela că deşi este static, ochiul dinozaurului lasă impresia că îl urmăreşte tot timpul pe vizitator. În octombrie, odată cu ultima serie de machete care va ajunge la Râşnov, este aşteptată o altă supriză, dinozaurii „mişcători”.
Cinema, locuri de joacă şi traseu al evoluţiei speciilor
„Dino Parc” Râşnov va beneficia de o clădire multifuncţională, pe 2 etaje, care va cuprinde locuri de joacă şi un cinema. De asemenea, vor exista locuri de joacă şi la exterior, iar traseul urmat de vizitatori va prezenta evoluţia speciilor de dinozauri, inclusiv cele acvatice, care se vor afla într-un lac în interiorul parcului. Cei care vor dori să aibă o privire de ansamblu vor putea utiliza foişoarele de observaţie. „Îi felicit pe cei care manageriază proiectul şi mă bucur că au ales Râşnovul ca loc al dinozaurilor. Suntem pe cale să realizăm un proiect integrat de promovare a turismului. Când declaram că aceasta poate deveni cea mai importantă zonă de agrement din judeţ, poate era greu de crezut, dar încet, încet, ne apropiem de acest deziderat. Pe lângă cazare, mâncare bună, aer curat şi evenimente sportive şi culturale, aici se pot descoperi şi alte lucruri interesante. Dacă la acest capitol, la început exista doar Cetatea, pe listă putem adăuga Peştera Valea Cetăţii, Complexul Olimpic de Sărituri, parcul cu dinozauri, liftul pe plan înclinat, centrul istoric sau bisericile ortodoxă şi evanghelică, toate acestea transformând Râşnovul chiar într-o staţiune de interes internaţional”, a spus Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.
2014, număr record de vizitatori la Cetate
În acest an, până la data de 15 septembrie, Cetatea Râşnov a înregistrat un număr de 195.184 de turişti, dintre care 137.213 adulţi, cu aproximativ 30.000 mai mulţi vizitatori decât în aceeaşi perioadă a lui 2013. „Dacă anul trecut am numărat 208.000 turişti care au vizitat Cetatea, sperăm ca în acest an să atingem 240.000 – 250.000, ceea ce ar însemna încasări mai mari cu aproximativ 250.000 de lei”, a declarat primarul Adrian Veştea.