Stiri Brasov

Au început lucrările de transformare a Parcului Central. Pentru început, se investesc 135.000 de euro în iluminat

iluminat parc_foto andrei paul_primaria brasov 064Lucrările de modernizare a Parcului Central au demarat de săptămâna trecută şi se vor finaliza cel târziu la începutul lunii noiembrie. Mai întâi, s-a trecut la amenajarea unei noi reţele electrice, necesară pentru asigurarea unui iluminat public corespunzător în zonă, ţinând cont că actuala reţea era depăşită din punct de vedere tehnic. „Este o investiţie importantă pentru oraşul nostru, pentru că vorbim despre cel mai cunoscut parc al Braşovului, şi atât partea de iluminat public, cât şi infrastructura pietonală erau depăşite şi ca soluţii tehnice, şi ca durată de funcţionare. Consider că am ales cea mai bună soluţie tehnică pentru iluminat, care va fi mai eficient şi se va încadra din punct de vedere estetic şi arhitectural în specificul acestei zone. Lucrările au început săptămâna trecută şi sper ca în maximum şase săptămâni să le şi finalizăm”, a explicat primarul George Scripcaru.

Pentru a nu crea un disconfort major celor care vin în parc, se va lucra pe etape. Până în prezent s-au finalizat lucrările de amplasare a fundaţiilor pentru noii stâlpi şi se lucrează la instalarea reţelei subterane pentru tronsonul cuprins între Casa Armatei şi fântâna arteziană. Totodată, s-a trecut şi la etapa a doua, de la fântâna arteziană la locul de joacă, iar de luni vor începe şi lucrările de reabilitare a aleilor din acest tronson.

În total, se vor monta 62 de stâlpi decorativi din fontă, cu un corp (57 stâlpi) sau două corpuri de iluminat (5 stâlpi), având înălţimea de 4 m, în fundaţie turnată, la distanţă de 25 de m între ei şi la 0,25m de la bordura aleilor. „Corpurile de iluminat utilizate reprezintă o soluţie nouă în iluminatul pietonal prin combinarea perfectă a LED-urilor cu dispozitivul optic (o lentilă ce asigură o distribuţie optimă a fluxului luminos). Pentru locul de joacă se vor monta suplimentar patru reflectoare, amplasate pe stâlpi metalici zincaţi de câte 4 m înălţime”, a explicat Ioan Preda, directorul firmei Flash Lighting Services, care execută lucrarea. Acesta a precizat că după montarea noii reţele, consumul de energie electrică pentru iluminarea parcului se va reduce de patru ori. Vechii stâlpi din Parcul Central ar urma să fie donaţi comunei Cincu, care îi va folosi pentru iluminarea centrului comunei.

Investiţie de 135.000 de euro, în iluminat

De asemenea, şi statuia lui Nicolae Titulescu din parc va fi pusă în valoare prin  realizarea iluminarea arhitecturală cu două reflectoare montate pe doi stâlpi metalici zincaţi, de câte un metru înălţime. În paralel se vor executa lucrările de reabilitare a aleilor: înlocuire borduri, refacerea covorului asfaltic şi, acolo unde este cazul, modificarea razelor de racordare. Totodată, primarul George Scripcaru  a precizat că în cazul în care vremea va permite, vor demara şi lucrările de modernizare a fântânii arteziene. Valoarea proiectului de iluminat public este de 135.000 de euro, iar lucrările de reabilitare a aleilor sunt incluse în bugetul de reabilitare străzi, trotuare, alei. Pe acelaşi model se va face şi modernizarea Parcului Eroilor de lângă Poşta Centrală.

Cum a devenit parcul un simbol al Braşovului

Parcul central al Braşovului, ce datează de pe la 1885, era la început un loc viran de-a drepta şi de-a stânga porţii vămii, pe locul unde trăgeau carele sătenilor ce veneau cu marfa la târgul din cetate. Pe promenadă se plimba în cursul săptămânii tineretul braşovean. Duminica după prânz era rezervată lucrătoarelor şi servitorimii, ce primeau liber de la stăpâni. În prima parte a secolului al XX-lea, grădinarul şef al Braşovului, Carol Hermann, proiectează linia modernă a spaţiului verde din centrul oraşului, ce va deveni în timp parcul emblematic al oraşului. Speciile rare de arbori  mărgineau alei lungi traversate de altele mai scurte, şi din loc în loc erau băncuţe.

Din 1932, s-a numit parcul Carol al II- lea, iar o perioadă  poartă numele Cuteanu, după primarul care are o mare contribuţie la  modernizarea urbei. Între cele două războaie mondiale, din pavilionul de pe aleea centrală se auzeau acorduri ale fanfarei militare sau muzică de promenadă interpretată  orchestra oraşului. Din 1948, timp de 14 ani parcul s-a chemat „Parcul prieteniei”, româno – sovietice, desigur. Acum, se numeşte Nicolae Titulescu, după marele diplomat român înmormântat în curtea bisericii Sfântul Nicolae.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*