Președintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO MEDIU” – structură asociativă care se ocupă de implementarea măsurilor cuprinse în master-planul privind gestionarea deşeurilor în judeţul Braşov –, Kovacs Attila, a precizat faptul că toți primarii din județ trebuie să semneze documentul de poziție pentru a se putea implementa acest proiect. În caz contrar, a subliniat acesta, cei care vor continua să se opună, riscă să fie excluși din proiect și să se descurce pe cont propriu în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
„Nici până în prezent documentul de poziție nu a fost semnat de toți primarii. Am avut probleme la Făgăraș, acolo unde urmează să se amenajeze atât o stație de sortare, cât și una de tratare mecanico-biologică a gunoiului, și unde autoritățile locale au vrut ca operatorul public să fie integrat în acest proiect. Acum, există posibilitatea să facem acest lucru ținând cont că operatorul este în subordinea Consiliului Local, deși la început toți primarii din județ trebuiau să fie de acord cu un singur operator. O altă problemă este la Hoghiz, unde Consiliul Local nu vrea să avizeze PUZ-ul necesar pentru amenajarea stații de transfer, fiindcă de fapt este o problemă politică, consilierii locali neînțelegându-se cu primarul. Din punctul meu de vedere, cei care se vor opune în continuare, nu vor avea altă soluție decât să își contureze investițiile cu fonduri proprii, atât închiderea rampelor neconforme, cât și gestionarea uletriroară a serviciului de salubritate, dar cu siguranță nu au banii necesari. Va trebui să își asume acest risc”, a susținut Kovacs.
Între două trenuri de finanțare
Acesta a precizat că în cazul se va depăși acest prag birocratic, există încă șansa să se prindă ultimul tren pentru accesarea unei finanțări din ciclul bugetar 2007 – 2013, iar sumele necesare pentru realizarea unor staţii de transfer şi de sortare și închiderea mai multor depozite municipale neconforme să fie decontate până la finele lui 2015. În caz contrar, întregul proiect, inclusiv realizarea unei stații de valorificare energetică a deșeurilor, va fi depus la finanțare pentru perioada 2014 – 2020. „La ora actuală, ne încadrăm pe ambele tranșe de finanțare, însă este necesar să rezolvăm aceste probleme de ordin juridic”, a explicat președintele Iso Mediu.
Gunoiul se aruncă acum „la mica înțelegere”
Cei mai mulți bani din acest proiect, care are o valoare totală de 170 de milioane de euro, vor merge către Făgăraș, unde este prevăzută atât amenajarea unei stații de transfer, cât și a unei stații de tratare mecanică și biologică a gunoiului, după ce operatorul privat care anunțase în 2006 amenajarea unei rampe ecologice în zona Beclean, a renunțat la proiect. În prezent, în mai multe zone din Făgăraș și Rupea depozitarea deșeurilor este o problemă, ținând cont că singura rampă ecologică este lângă Brașov, astfel că „la mica înțelegere” funcționează în continuare gropi de gunoi neconforme și improvizate, la marginea localităților. Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor este, în prezent, în curs de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.