Firma brașoveană Conforest a demarat de aproximativ o lună lucrările de amenajare a pepinierei din cartierul Noua. Pentru început, se lucrează la pregătirea terenului, respectiv nivelarea și terasarea sa, precum și efectuarea defrișărilor necesare. Primarul George Scripcaru a precizat că lucrările sunt în grafic, iar întregul proiect va fi finalizat în maximum 14 luni, respectiv peste aproximativ un an. Amenajarea pepinierei, care va fi de altfel cea mai mare din ţară, era necesară astfel ca pe viitor să nu se mai cumpere puieţi pentru împăduririle pe cele aproape 15.000 de hectare de fond forestier aflat în proprietatea municipalităţii.
„Prin implementarea acestui proiect, se eficientizează gestionarea fondului forestier, iar Regia pădurilor Kronstadt nu rămâne doar la stadiul de exploatare a pădurii, ci îşi diversifică activitatea. Anul acesta, pentru prima dată, am reuşit să producem puieţi destinaţi vânzării, iar dacă ne gândim că, după finalizarea acestui proiect, producţia anuală va creşte cu peste 100.000 de puieţi, ne putem da seama cât de importantă devine această activitate pentru veniturile regiei şi, implicit, pentru bugetul local”, a precizat primarul George Scripcaru. Pepiniera este în curs de amenajare în pădurea de la marginea cartierului Noua, respectiv la marginea drumului forestier care se continuă din strada Plopilor, pe o suprafaţă de 1,87 de hectare. Pepiniera va fi dotată cu un solar amenajat şi utilat cu sisteme de irigaţie care să ofere culturilor stabilitate şi viabilitate. În pepinieră se vor putea produce numai puieţi cu destinaţie forestieră, respectiv brad, molid, paltin, larice şi alte specii necesare plantărilor care se vor efectua în pădurile aparţinând municipalităţii. Pentru administrarea obiectivului, pază şi depozitare în condiţii sigure, se va realiza o clădire administrativ-operaţională, iar suprafaţa pepinierei va fi împrejmuită pentru a evita distrugerile.
Investiție de peste 2 milioane de lei
Pentru amenajarea acestei pepiniere, Primăria Braşov a obţinut o finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, încă din 2012. Licitaţia a fost câştigată de firma Conforest, singura de altfel care a depus o ofertă pentru prețul de aproximativ 2 milioane lei fără TVA. Pentru îmbunătăţirea calităţii solului destinat secţiilor de cultură în raport cu cerinţele ecologice ale speciilor care se doresc a fi produse, ţinând cont de rezultatele analizelor de sol rezultate în urma recoltării de probe de sol din profile special realizate se va adopta varianta de aducere de pământ de împrumut. Stratul de pământ vegetal nou va avea o grosime de 40cm.