Festivalul Oktoberfest nu are nicio autorizaţie de funcţionare, şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi prin urmare ar putea fi închis, a anunţat, joi, Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, în urma unor controale ale inspectorilor.
Controalele au fost declanşate la locaţia festivalului, pe Arena „Ion Ţiriac” a Liceului cu Program Sportiv din Braşov, ca urmare a unor sesizări venite din partea locuitorilor din zonă, ca urmare a nerespectării programului, respectiv a depăşirii acestuia.
„Noi am întreprins un control la organizator căruia, printre altele, i-am cerut documentele referitoare la legalitatea funcţionării întregului festival. În data de 8 septembrie, am făcut acest control, iar ieri (miercuri – n.r.) trebuia să prezinte toate documentele pe care le-am solicitat şi spre surprinderea noastră din documentele pe care le avem nu rezultă că ar funcţiona legal. Nu există o autorizaţie de funcţionare, o autorizaţie de construcţie, şi nici aviz din partea ISU nu există, fapt care a dus şi la o sancţiune în acest sens”, a declarat Susanu ieri.
Şeful CJPC Braşov a mai spus că inexistenţa unor avize de la ISU poate să ducă la situaţii foarte grave ţinând cont că la eveniment participă câteva mii de cetăţeni. „Rămân extrem de surprins de faptul că unul din cele mai mari evenimente din Braşov se poate desfăşura fără autorizaţie şi fără ca principala autoritate locală care şi avizează şi controlează să nu spună nimic şi să nu spună nimic decât după ce o altă instituţie încearcă să intre în profunzimea problemei”, a mai spus Susanu.
Acţiuni de control au fost făcute şi la agenţii economici prezenţi la eveniment, unde s-au descoperit nereguli, cele mai multe referitoare la depozitarea produselor, nerespecându-se în primul rând temperatura indicată. El a dat ca exemplu un agent economic care ţinea plăcintă cu carne tocată la temperatura de +26 grade Celsius, în condiţiile în care aceasta ar fi trebuit depozitată la maxim +6 grade Celsius.
De asemenea, au mai fost descoperite produse pentru copii, prăjituri sau acadele care aveau în compoziţie coloranţi în mod excesiv, nu erau etichetate şi nu aveau acte de provenienţă. Acestea au fost confiscate în vederea distrugerii.
Până în prezent, CJPC nu a dat nicio sancţiune organizatorului, dar „există şi conotaţii penale”, potrivit sursei citate. Organizatorul, Bonima SRL, a prezentat un certificat de urbanism, însă nu şi unul de funcţionare al evenimentului, potrivit sursei citate. Acesta riscă amenzi între 10.000 şi 50.000 pentru fiecare dintre neregulile descoperite şi se poate ajunge şi la suspendarea activităţii, deşi festivalul urmează să îşi închidă porţile pe data de 14 septembrie.
„Sperăm să găsim o soluţie pentru remedierea problemelor tocmai pentru a nu prejudicia întreg evenimentul şi oportunitatea braşovenilor de a petrece timpul într-un mod plăcut. În momentul de faţă trebuie să aştept răspunsul de la celelalte instituţii respectiv de la Primărie, care ar fi trebuit să autorizeze funcţionarea evenimentului”, a mai spus şeful CJPC Braşov.
Macedonschi: „Prin acest festival aducem cinci milioane de euro în economia braşoveană”
Contactat telefonic, Cristian Macedonschi, unul dintre organizatorii festivalului, a declarat că „noi facem un eveniment frumos pentru Braşov şi generăm venituri de cinci milioane de euro pentru economia braşoveană prin cei 50.000 de turişti pe care îi atragem”. „Oamenmii aceştia se cazează în Braşov, mănâncă în Braşov, folosesc taxiurile din Braşov, cumpără suveniruri vândute şi produse la Braşov”, a mai spus Macedonschi.
La rândul său, Bogdan Manea, directorul general al companiei Bonima, cea care organizează evenimentul, a spus că „noi avem toate actele necesare desfăşurării acestui eveniment”. „Avocatul nostru a prezentat toate documentele solicitate. Ca în fiecare an, noi am obţinut toate actele necesare desfăşurării acestui festival”.
9 comentarii
Titlul ala zici ca e manea…
Foc de paie. Nu cred că își permite Susanu Sorin (Sorin Sorin Claudiu Susanu) să facă afirmații nefondate. Dacă nu au existat autorizațiile în momentul controlului, este culpa organizatorului. Dacă autorizația a fost emisă ulterior, tot culpă este. Nu se pot face speculații până nu sunt toate răspunsurile pe masă : Primărie, DSV, ISU, etc. U singur semn de întrebare rămâne : daca nu au fost toate în regulă, atunci corectitudinea ”nemțească” a lui Macedonschi este doar fațadă. Pentru că dacă acum procedează așa, atunci când va fi în grupul de la ”putere”, ce va face? Cum va proceda?
Domnul Susanu este cumva acel domn care miercuri statea la una din mesele de la balcon, alea de vip-uri, unde exista dozatoare de bere pentru mai toate aceste mese ?! by the house, of course… se pare ca psd-ul este deranjat de desfasurarea unui eveniment in Brasov fara ca ei sa fie partasi…
politici dambovitene.
Sorin Maier , zici că asta ar fi?
sigur !
o fi fost in control, controlul lung, intervine sentimentul de foame, de sete, de mocangeala…
Sorin Maier , stiu pe acolo ceva mancare numai bună. Tu adu copii, plătesc eu. Apoi mai vorbim.
Suntem cu toții egali în fața legii,nu? Au greșit,să plătească…
Alexandru Petrescu nu comentez cele spuse de tine. alimentele sunt responsabilitatea vanzatorului. punct ! sa inchida tarabele acelora care incalca legea si siguranta alimentara.
si daca tot e la moda sa dea toti in acest eveniment, ca posesor de permis de conducere a ambarcatiunilor de agrement cu motor vreau la anu' si eu dreptul de a naviga cu barca pana la Oktoberfest si a-mi acosta ambarcatiunea in marina creata de organizator. avem si noi drepturi, nu numai biciclistii…