Noaptea Cercetătorilor, un eveniment în care îşi dau întâlnire cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori, are loc în acest an în mai multe oraşe din ţară, printre care şi în Braşov. Organizatorii nu au anunţat, încă, şi locul de desfăşurare din Braşov.
Călătoria în lumea științei începe devreme, la ora 17.00, în toate orașele în care se desfăşoară evenimentul. Drone, roboți, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, metale lichide, observații astronomice sau prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar și alte experimente inedite îi așteaptă pe vizitatori.
În unele locații există o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. „Pentru cei mai mari, am pregătit dezbateri și conferințe pe teme de interes la ora actuală în cercetare. Pentru a nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia se recomandă rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze inovaţia şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment – concursul de videoclipuri „Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă indiferent de vârstă (înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim 2 minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare) şi competiţia de desene „Cercetătorii şi laboratoarele lor” la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv. Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant.
În fiecare oraș veți găsi și o zonă dedicată Uniunii Europene, unde sunt pregătite concursuri de cunoștințe generale, o tombolă cu premii și alte surprize.
Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.
Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.