Reţeaua de farmacii Ecofarmacia a fost construită în ultimii patru ani, ajungând în prezent la 26 de unităţi în zona Ardealului. Reţeaua a fost construită de Marius Cherecheş, un fost manager al unor companii precum Ozone sau PharmaFarm, ajungând la o cifră de afaceri de 56 de milioane de lei (13 milioane de euro).
„Nu ştiam să fac altceva (în afară de farma – n.red.) şi nu aveam bani pentru producţie”, spune Cherecheş, care are 25% din acţiunile companiei. Partenerii săi sunt producătorul şi distribuitorul de medicamente Bio Eel (50%) şi Ioan Radu Pavel (25%), un antreprenor care nu este la prima investiţie în sectorul farma. Cherecheş a început să dezvolte compania Ecofarmacia în 2010, având iniţial alţi parteneri. Firma Bio Eel din Târgu-Mureş a intrat în acţionariatul reţelei de farmacii abia în 2012. Bio Eel, companie cu o cifră de afaceri de 112 milioane de lei (26 milioane de euro) şi 165 de angajaţi, a fost fondată în 1992, iniţial ca producător de cosmetice, iar din 1994 şi de medicamente. Acţionarii Bio Eel sunt cetăţeanul francez Jean Scheftsik De Szolnok şi românul Albert Attila, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Marius Cherecheş a fost între 1996 şi 2001 CEO-ul producătorului Pharmatech din Târgu-Mureş, companie dezvoltată de Ioan Radu Pavel (actualul său partener de la Ecofarmacia) şi Mioara Şipoş, a fost apoi chief operating officer al producătorului Terapia, ulterior CEO al PharmaFarm, business development manager al Ozone, iar în final, timp de un an, consultant pentru Labormed.
Pharmatech, companie pe care a condus-o până în 2001, a fost una dintre primele fabrici româneşti de medicamente fiind dezvoltată de către Ioan Radu Pavel şi Mioara Sipoş. Producătorul a fost preluat la începutul anului 2001 de către Lek, companie care a fost integrată de Sandoz (divizia de generice a grupului Novartis). „Cu Bio Eel ne ştiam de mult timp. Ei au început în aceeaşi perioadă cu PharmaTech. Inclusiv la Ozone făceam unele produse aici. Când am ajuns la 18 farmacii şi ne-am dat seama că avem nevoie de bani am căutat un partener şi am considerat că Bio Eel este cel mai bun.“
„Ne-am gândit ca în plină criză dacă facem un brand de farmacii, ar trebui să fie unul affordable. (…) Am realizat un concept de farmacie de cartier, situat în zonele de blocuri. În centru suntem doar în oraşele mici. Provincia este diferită de Bucureşti, cartierele sunt mai mici”, spune Marius Cherecheş.
După ce a plecat de la producătorul Labormed, s-a stabilit la Târgu-Mureş, însă prima farmacie din reţeaua Ecofarmacia a fost în Alba, „aşa s-a nimerit“. Proiectul iniţial era pentru 20 de farmacii, iar ca arie geografică proprietarii doreau să acopere zona de la Braşov până la Cluj. După Alba, au urmat Sibiu, Mureş şi apoi Braşov. „Licenţele au variat ca preţ. Am cumpărat licenţe cu 30.000 de euro, dar şi cu 100.000 de euro. Amenajarea unei farmacii mai costă în plus între 20.000 şi 30.000 de euro“.
Anul acesta, Ecofarmacia aşteaptă o cifră de afaceri de 15 milioane de euro, iar cu acest rulaj este un jucător de talie medie în retailul de medicamente, acolo unde la vârf, cele mai extinse reţele sunt Catena, Sensiblu, Dona şi Help Net, care au sute de unităţi.
În România există aproximativ 8.000 de farmacii, iar activitatea este reglementată prin lege. Spre exemplu, numărul maxim de farmacii din oraşe este stabilit pe baza numărului de locuitori. În Bucureşti, spre exemplu, nu poate funcţiona mai mult de o farmacie la 3.000 de locuitori. Farmaciile sunt ultima verigă dintr-un lanţ care începe la producător şi se continuă cu distribuitorul şi deşi ar trebui să realizeze cele mai mari rulaje, de fapt cei mai puternici jucători din farma sunt distribuitorii. „Planul pe termen scurt este să trecem pe profit. Până acum suntem pe plus şi vrem să fim pe plus şi la finalul anului. Recent am cumpărat licenţa cu numărul 27 (…) Bucureştiul este o poveste îndepărtată. Businessul acesta e diferit de orice altceva am făcut. Trebuie o prezenţă fizică. Nu poţi face aşa ceva de la distanţă. Avem 180 de oameni“, a mai spus Marius Cherecheş.
Pe lângă cele 26 de farmacii (a 27-a urmează să fie deschisă), mai funcţionează o drogherie.