Cele mai bune magazine Selgros din ţară sunt, potrivit conducerii companiei, cele mai vechi, amplasate astfel în zonele cu cel mai bun vad din oraşele mari precum Bucureşti, Braşov, Constanţa sau Timişoara. „Spre deosebire de hipermarketuri, magazinele cash&carry cresc an de an, însă lent”, a spus managerul companiei, Alexandru Vlad.
Lanţul, care îşi are sediul central la Braşov, a ajuns la un număr de 19 magazine, iar cifra de afaceri a reţelei a crescut uşor în acest an, însă în contextul în care pe piaţa alimentelor este deflaţie, compania a trebuit să vândă mult mai mult în volum pentru ca în valoare să existe totuşi un avans. „În domeniul alimentar datele pe care noi le deţinem arată deflaţie, şi cum vindem articole unde presiunea preţului este foarte mare, trebuie să compensăm în volum. Avem o creştere a cifrei de afaceri, însă ca să o obţinem a trebuit să vindem tot mai multe bucăţi”.
La nivel general rata anuală a inflaţiei a fost în luna iulie de 0,95%, însă Vlad spune că rezultatul este dat de o deflaţie la produsele alimentare şi o inflaţie la bunurile non-alimentare. Deşi în ultimii ani brandurile consacrate şi-au menţinut relativ constante preţurile, mărcile mai ieftine ale jucătorilor din eşalonul doi şi mărcile private au câştigat tot mai mult teren. Acestea din urmă au urcat astfel în topul vânzărilor în volum şi au dus la deflaţie în domeniul alimentar.
Mai vrea magazine noi
Vânzările Selgros au revenit astfel pe plus în 2014 după doi ani de scăderi. La finalul anului trecut reţeaua anunţa o cifră de afaceri de 699,3 milioane de euro, cu 9% mai mică decât în 2012 la un număr constant de magazine. Faţă de 2008, ultimul an de boom economic, afacerile au postat un declin de circa 19%, în timp ce profitul a ajuns în euro la mai puţin de o treime, la 12,2 milioane de euro.
Anterior, Alexandru Vlad afirma că în spatele evoluţiei businessului stă stagnarea consumului şi creşterea concurenţei în comerţ. Mai mult, în aceeaşi perioadă şi leul a pierdut teren în faţa euro. Spre deosebire de celelalte reţele de comerţ modern, Selgros s-a extins prudent, în 13 ani de prezenţă în România fiind deschise doar 19 magazine. Ultima deschidere a avut loc în 2011, însă Vlad spune că există planuri de expansiune.
„Vrem să acoperim toate oraşele de peste 150.000-200.000 de locuitori şi mai sunt câteva – nu multe – unde nu suntem prezenţi. Vom deschide magazine, însă nu suntem presaţi de timp, aşa că nu ne grăbim”, a mai spus acesta. Retailerul a mizat încă de la intrarea pe piaţă pe oraşele mari, fiind prezentă în Bucureşti cu patru unităţi, în Constanţa cu două şi în rest cu câte una.