* Biserica a fost fondată în jurul anului 1200, aceasta fiind prima biserică parohială a oraşului şi totodată cel mai vechi monument de arhitectură sacrală
Biserica Sf. Bartolomeu, cel mai vechi lăcaş de cult din Braşov, a fost inclusă, începând cu 1 septembrie, în circuitul turistic, o dată cu lansarea oficială a ghidului cultural despre acest obiectiv turistic, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţie de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Braşov, Christian Macedonschi.
„Noi dorim de mult timp să includem acest lăcaş de cult în circuitul turistic, dar nu am avut materiale bine făcute pentru turiştii care doreau să cumpere un ghid despre cea mai veche biserică din Braşov. Acum, cu acest ghid pe care l-am realizat în Germania în parteneriat cu Biserica Sf.Bartolomeu, Asociaţia Saşilor plecaţi din Braşov în Germania şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului, includem automat Biserica Sf. Bartolomeu în circuitul turistic. Până acum se discuta despre această biserică, dar nu erau materiale de informare, biserica fiind vizitată doar de saşii care vin în România în perioada verii. Ghidul este redactat în limbile română şi germană şi poate fi cumpărat cu suma de 12 lei de la Biserica Sf. Bartolomeu. De asemenea, ghidul cultural despre acest lăcaş de cult va exista şi la standurile de promovare ale Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului, în cadrul proiectului ‘Braşovul vine la tine acasă’, care a început deocamdată în oraşele Timişoara, Constanţa, Bucureşti, Sibiu şi Braşov, cu ocazia unor evenimente culturale şi festivaluri mari, care au loc în aceste oraşe”, a precizat preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov.
Ghidul cultural realizat de istorici şi de specialişti români care s-au stabilit în Germani are şase pagini, o grafică deosebită şi cuprinde o prezentare amplă a Bisericii Sf. Bartolomeu. Curatorul Bisericii Sf. Bartolomeu, Werner Lehni, s-a arătat extrem de bucuros de existenţa ghidului cultural cu informaţii foarte complexe despre lăcaşul de cult şi crede că, având acest material la dispoziţie, turistul va dori să vadă la faţa locului cele prezentate.
„Biserica este cunoscută doar în ţară şi de către saşii plecaţi din Braşov. Lumea a auzit de acest lăcaş de cult, dar foarte puţini au venit să îl viziteze poate şi datorită faptului că nu putem pune la dispoziţia vizitatorilor un ghid pentru că nu-l putem plăti. De aceea consider că acest ghid cultural este foarte bine venit şi sperăm că numărul de turişti va creşte!”, a precizat curatorul Bisericii Sf. Bartolomeu, adăugând că este singura Biserică Evanghelică din Ardeal care îşi sărbătoreşte în fiecare an hramul.
Fondarea Bisericii Sf. Bartolomeu a avut loc în jurul anului 1200, aceasta fiind prima biserică parohială a oraşului şi totodată cel mai vechi monument de arhitectură sacrală a Braşovului. Bazilica romanică în sistem alternat cu faţadă cu două turnuri, transept şi cor poligonal a fost, la momentul construcţiei sale, una dintre cele mai mari biserici din Transilvania. După distrugerea acesteia în timpul Marii Invazii Mongole din anul 1241, a fost reconstruită în formele structurale şi decorative ale goticului de factură burgundă cu un sistem de boltire specific goticului timpuriu, probabil executat de către şantierul mănăstirii cisterciene de la Cârţa. Incursiunile otomane din secolul al XV-lea au ruinat din nou biserica, astfel că navele şi transeptul au fost refăcute, doar corul păstrând formele iniţiale. După anul 1611, reconstrucţia a durat destul de mult. În secolul al XVIII-lea, biserica a fost dotată, printre altele, cu un altar nou, un amvon şi o tribună vestică, împreună cu o nouă orgă. După ce între 1819 şi 1821 navele au primit bolţi noi, ca urmare a unor lucrări, turnul, bisericii s-a prăbuşit în anul 1833 şi a putut fi reconstruit abia în anul 1842. Cu planul său romantic pe care s-a înălţat mai târziu bazilica gotică de factură burgundă şi cu un procent ridicat de substanţă originală conservată, această construcţie reprezintă una dintre cele mai importante clădiri religioase medievale din Europa de Sud-Est.
Cei care doresc să viziteze Biserica Sf. Bartolomeu care se află pe str. Lungă nr.251, o pot face luni, miercuri şi vineri între orele 8.30-14.00, marţi şi joi între orele 8.30-13.00 şi 15.00-18.00. Sâmbătă este deschisă doar curtea bisericii, iar duminică vizitarea se face după încheierea slujbei, la ora 11.00. Intrarea este liberă, dar pentru a afla amănunte turistul trebuie să cumpere ghidul.