*Acţionarii producătorului de lactate au fost convocaţi pentru a modifica actul constitutiv al societăţii în acest sens.
Acţionarii companiei braşovene Prodlacta, firmă controlată de concernul JLC din Republica Moldova, au fost convocaţi pe data de 8 octombrie pentru a aproba modificarea actului constitutiv, în sensul că membrii Consiliului de Administraţie al producătorului braşovean de lactate pot participa la şedinţe şi prin intermediul „mijlocului de comunicare la distanţă Skype”, se arată într-un convocator remis Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit noului articol din actul constitutiv al companiei, „membrii Consiliului de Administraţie care nu se vor prezenta la sediul societăţii pentru participarea la şedinţe se vor asigura cu conexiune la reţeaua Skype, în vederea participării la şedinţă, cu informarea prealabilă a Preşedintelui Consiliului privind numele de utilizator în reţea”. Prodlacta devine, astfel, prima companie românească listată la Bursa de valori Bucureşti care admite prezenţa virtuală la şedinţele Consiliului de Administraţie.
Compania Prodlacta Braşov şi-a majorat anul trecut pierderile cu 23%, de la 9,05 milioane de lei la 11,76 milioane de lei, în ciuda faptului că cifra de afaceri a crescut în primul an de administrare a moldovenilor de la Jardan Lapte Company (JLC) de peste 2,5 ori, de la 9,17 milioane de lei la 25,52 milioane de lei. Veniturile totale ale companiei au urcat anul trecut de peste două ori, de la 12,55 milioane de lei la 26,38 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale ale companiei au avansat în perioada analizată cu 76%, de la 21,65 milioane de lei la 38,14 milioane de lei.
„Principalul obiectiv urmărit în anul 2014 de către acţionarul majoritar al Prodlacta SA va fi creşterea cifrei de afaceri, care până în anul 2015 să ajungă la 20 milioane de euro”, se arată într-un raport al companiei.Pentru atingerea acestui obiectiv, acţionariatul are în vedere printre altele crearea unei reţele proprii de distribuţie naţională pentru comerţul tradiţional şi efectuarea de exporturi în pieţele unde grupul JLC, care controlează producătorul, are deja piaţă de desfacere, în ţări vecine, dar şi producţia de mărci proprii ale magazinelor pentru export. Totodată, compania ia în calcul şi fabricarea unor noi produse. În 2013, produsele lactate proaspete, cum este iaurtul, aveau cea mai mare pondere în cifra de afaceri a Prodlacta (38%), urmate de lapte cu 29%.
Numărul angajaţilor s-a dublat anul trecut, compania încheind anul 2013 cu 181 de salariaţi.
Prodlacta a fost preluată la finele lui 2012 de compania JLC Group înregistrată în Republica Moldova, iar în luna mai a ieşit din insolvenţă, după un an şi jumătate. JLC Group deţine peste 72% din titlurile Prodlacta, în timp ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 5,86% din titluri.
Moldovenii de la JLC Group au preluat firma braşoveană cumpărând creanţele acesteia după intrarea Prodlacta în insolvenţă. Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în luna iulie a lui 2012 creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.
Grupul JLC deţine fabrici de lapte în Republica Moldova (JLC şi Incomlac), în Ucraina (JLC), în Kazahstan (FoodMaster – Ice Cream Company şi JLC Sut). Grupul este unul transnaţional, care este constituit din societăţi de producţie, întreprinderi de comerţ angro şi cu amănuntul şi prestare de servicii. Societăţile grupului de companii JLC se află în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România.