Stiri Brasov, Timp liber

Singurul muzeu în aer liber din Braşov este în pericol de a fi desfiinţat, după ce a rămas fără teren

Muzeul satului BranMuzeul satului brănean, amenajat în parcul din vecinătatea castelului, a fost conceput ca muzeu în aer liber şi prezintă principalele tipuri de gospodării, locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrarea a lemnului şi a ţesăturilor din lână. Acesta este administrat de către Ministerul Culturii, însă de câţiva ani terenul pe care acesta este amplasat este în litigiu, fiind revendicat. Ţinând cont că este un simbol pentru Braşov şi se zvoneşte că autorităţile vor să mute întreg patrimoniul la Sibiu, fostul director al muzeului, doctorul în etnografie Ioan Prahoveanu, a iniţiat un demers de salvare a acestuia depunând o solicitare pentru ca obiectivul să fie preluat în patrimoniul Consiliului Judeţean.

„Este singurul muzeu în aer liber din judeţ şi în incinta sa există un valoros patrimoniu. Ar trebui preluat de Consiliul Judeţean, fiindcă patrimoniul se degradează şi este păcat de el. Acest muzeu se poate chiar autofinanţa prin organizarea de diverse evenimente”, a precizat Prahoveanu.
CJ Braşov a mai avut un demers birocratic pentru preluarea acestui muzeu şi în 2006, când a fost emisă o hotărâre în acest sens, dar demersul nu a putut fi dus la capăt, din cauza  litigiului în ceea ce priveşte terenul. În acest muzeu au fost aduse şi reconstruite unele dintre cele mai vechi şi mai reprezentative construcţii din zona  Branului, dar şi construcţii pastorale, cum ar fi „hodăile”, care există şi în ziua de azi pe dealurile greu accesibile din zonă. Muzeul a fost deschis pentru public în 1961, iar casele ţărăneşti sunt construite din lemn şi au câte două sau trei camere. Pe mijloc era tinda care era frumos împodobită cu ştergare ţesute la războaie de către femei în casele lor. În stânga şi în dreapta ei erau camere. În stânga era camera de zi şi în dreapta era camera de oaspeţi. În spatele tindei era celarul sau cămara. Aceste case erau acoperite cu şindrilă sau şiţă obţinută din prelucrarea lemnului de brad, în gospodării, cu barda sau cu cuţitoaia, şi fixate bine. În şedinţa de la finele săptămânii trecute, aleşii judeţului au decis să reia demersurile de preluare a acestui obiectiv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*