Consilierii judeţeni au decis să aloce două milioane de lei din fondul de rezervă al judeţului, care este de 13 milioane de lei, pentru continuarea proiectului Aeroportului Internaţional de la Ghimbav. Aceşti bani sunt necesari pentru demararea lucrărilor la celelalte suprafeţe de mişcare aeroportuară, respectiv bretelele de legătura între apron (parcarea avioanelor) şi pista propriu-zisă, dar şi calea de rulare Alfa, care face legătura între terminalul de îmbarcare – debarcare şi pistă, acestea având o lungime de180 de metri şi o lăţime de 23 de metri. Şi în luna iunie, CJ Braşov a mai alocat alte 4,5 milioane de lei din fondul de rezervă, pentru finalizarea pistei aeroportului, care ar trebui să fie terminată până la finele acestei luni.
Licitaţia pentru realizarea acestor ultime suprafeţe de mişcare de la aeroport a fost realizată deja, în total fiind depuse trei oferte: a firmei Consal SA Braşov, a asocierii dintre companiile Morani SRL Zărneşti şi Aeroproject Bucureşti şi firma Nicolaj SRL Italia. Valoarea totală estimată a acestor lucrări este de 28.661.780 de lei (peste 6 milioane de euro), fără TVA. În această etapă este cuprinsă şi amenajarea suprafeţei de parcare, îmbarcare şi debarcare (apron) ce asigură zona necesară derulării activităţilor specifice aeroportuare, de îmbarcare, debarcare, verificări sau alimentări pentru avioane. Această „parcare” va avea o suprafaţă totală de 17.750 de metri pătraţi.
Întâi se va face canalizarea
Din suma totală estimată pentru aceste investiţii, 10.046.020 lei (fără TVA) reprezintă valoarea pentru execuţia canalizării pluviale şi drenajul pentru pista de decolare – aterizare, inclusiv legăturile cu canalizările pluviale pentru celelalte suprafeţe de mişcare şi evacuarea apelor colectate. Pentru a finaliza investiţia CJ Braşov vrea să contracteze un împrumut de 5 milioane de euro, dar, deocamdată, Comisia de Împrumuturi din cadrul Ministerului Finanţelor nu a dat avizul în acest sens. „Nu am cerut decât dreptul nostru de a mai lua un împrumut în limita gradului de îndatorare pe care îl are Consiliul Judeţean Braşov. A trebuit să ne asigurăm că avem resursele necesare demarării lucrărilor, astfel că am alocat aceşti bani din fondul de rezervă”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Cu banii din fondul de rezervă va fi realizată, întâi de toate, canalizarea apelor pluviale de pe pistă, astfel ca pe timp de iarnă să nu există riscul degradării acesteia, din cauza acumulării de apă.
Banii pentru spital au fost aprobaţi
Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov s-a situat printre administraţiile judeţene care au avut un grad mic de îndatorare, respectiv care îi permitea să garanteze anumite împrumuturi şi să contracteze noi credite. Astfel, conform datelor prezentate de către Ministerul Finanţelor, CJ Braşov avea un grad de îndatorare de 21,75%, respectiv de 149,2 milioane de lei. Administraţia judeţeană a primit trei oferte pentru a contracta acest împrumut, respectiv de la CEC, BRD şi Unicredit Ţiriac Bank. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că, deocamdată, Ministerul Finanţelor a aprobat solicitarea administraţiei judeţene de a contracta un credit de 1,5 milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Braşov.