Herghelia din Ţara Făgăraşului este cea mai completă crescătorie de lipiţani din lume, cu şapte din cele opt linii de sânge ale acestei rase de cai imperiali creată la Lipizza Slovenia, în 1580, de Casa Regală austriacă. Liniile de sânge poartă numele armăsarilor care au stat la baza actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola şi Tulipan. Acestor nume li se adaugă foarte multe alte cifre, este o întreagă poveste înregistrată în arhivele hergheliei.
Istoria Hergheliei de la Sâmbăta de Jos începe în 1874, când au fost aduse, în scopuri militare, pentru armata habsburgică, câteva exemplare de lipiţani, o rasă nepretenţioasă, rezistentă, cu eleganţă în mişcare şi foarte energică . Primul Război Mondial a fost decisiv în mutarea cailor Hergheliei de la Sâmbăta la Babolna, în Ungaria.
Statul român reface nucleul hergheliei din trei armăsari şi 22 de iepe rămase în proprietăţi private, iar în 1920 este înfiinţată herghelia de stat Sâmbăta de Jos. Din 2002, se află în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Lipiţanul este considerat legenda vie a Înaltei Şcoli de Echitaţie de la Viena, este cea mai veche rasă modernă de cai din Europa şi face parte din categoria cailor de sânge spaniol. Poate fi vânăt, roib, dereş, murg sau negru, dacă e să vorbim de culorile acestei rase. Datorita eleganţei sale şi a temperamentului, Lipiţanul este principala rasã care se utilizeazã la marile şcoli de dresaj academic din lume.
Acum, la Sâmbăta de Jos mai sunt peste 300 de cai lipiţani, dar vârful în privinţa efectivelor a fost atins în 1970 – 987 de capete. Herghelia se întinde pe 524 de hectare, din care 360 de hectare sunt terenuri agricole pentru furajele animalelor – „cămările” sunt pline de baloţi de paie.
Lipiţanii sunt antrenaţi în activităţi de agrement, în competiţii ecvestre şi în psihoterapii cu rezultate excepţionale, atât pentru copii, dar şi pentru adulţi. Pentru cei mai curajoşi sunt organizate şi cursuri de echitaţie şi plimbări cu trăsura pe domeniul Hergheliei.