Stiri Brasov

Preţul gigacaloriei se va majora cu 10 lei, iar discountul la factura plătită la timp va fi mai mic cu 5%

calorifer tetkronConsilierii locali braşoveni vor lua în discuţie în şedinţa de vinerea aceasta stabilirea preţului de referinţă al energiei termice facturate populaţiei de către Tetkron. Ţinând cont că preţul gazului metan a crescut de mai multe ori în ultimii ani, iar furnizorul a făcut eforturi să menţină preţul gigacaloriei neschimbat, acum se pare că i-a ajuns „cuţitul la os” şi a cerut acum o majorare de 10 lei, respectiv de la 200 la 210 lei pe gigacalorie, precum şi scăderea discountului acordat clienţilor care îşi plătesc facturile în termenul scadent de 15 zile, de la 10%, la 5%.

Consilierul local Răzvan Popa a precizat că va solicita o amânare a dezbaterii acestui proiect de hotărâre până la finalizarea auditului energetic de la Tetkron, care va stabili cu exactitate care sunt pierderile de pe reţele. „Prin acest audit vom ştii foarte clar ce pierderi sunt pe reţele, iar după ce vom avea aceste cifre vom putea merge la ANRSC pentru a ne stabili un pre de referinţă corect pentru gigacalorie. Acum, practic se fac doar nişte estimări ale pierderilor care nu sunt exact, iar diferenţa de preţ trebuie suportată prin subvenţie de la bugetul local”, a explicat Popa. Până acum, braşovenii plăteau gigacaloria cu 173 de lei (respectiv dacă achitau factura până la termenul scadent), preţul fiind ajustat cu 2 lei, în martie 2014, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a propus un nou preţ de referinţă pentru gigacaloria plătită de populaţie de 268 lei.

Preţul real al gigacaloriei depăşeşte şi 500 de lei

Preţul de producţie, transport şi distribuţie al gigacaloriei variază însă în funcţie de zonă şi de modul de producere a energiei termice, între 515,58 lei şi 447.73 lei/Gcal, inclusiv TVA. Cea mai scumpă gigacalorie este cea produsă în centralele termice de cartier, iar cea mai ieftină este cea produsă de motoarele termice de înaltă cogenerare, astfel că anul trecut întreg cartierul Astra a fost racordat la sursa Bepco Nord (motoarele termice amplasate pe fost platformă CET) tocmai pentru a se reduce costurile. Diferenţa de bani între preţul de producţie şi preţul final pe care îl achită braşovenii abonaţi la Tetkron este suportată din subvenţie de la Consiliu Local.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*