*Potrivit unui studiu, jumătate din tinerii braşoveni aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar fi dispuşi să plece şi peste hotare
Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sunt interesaţi mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii şi de siguranţa locului de muncă decât de pachetul salarial oferit, relevă un studiu realizat la Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Sibiu de către Târgul de Cariere, cea mai importantă reţea de evenimente de carieră din România şi Republica Moldova.
40% din tinerii braşoveni consideră extrem de importantă existenţa programelor de dezvoltare a angajaţilor – traininguri şi team building-uri. Două treimi din braşovenii intervievaţi au spus că este importantă atmosfera de lucru din cadrul companiei, cât şi siguranţa locului de muncă.
În ceea ce priveşte pachetul salarial (incluzînd salariul şi bonusurile de tip telefon, laptop, maşină de serviciu, asigurare de viaţă), repondenţii din Sibiu sunt cel mai interesaţi de acesta – 71% îl consideră „foarte important”, faţă de 48% dintre clujeni şi 40% dintre ieşeni şi braşoveni. La cealaltă extremă, sibienii valorizează cel mai puţin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei consideră că e „foarte important”, faţă de 63% dintre clujeni şi 52% dintre ieşeni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai puţin interesaţi de antreprenoriat: 33% dintre repondenţi declară că intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani, faţă de 83% dintre ieşeni. Clujenii şi braşovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj şi 42% în Braşov.
Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puţin dispuşi să îşi sacrifice viaţa personală pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmaţie li se potriveşte, alături de 34% dintre ieşeni, 36% dintre braşoveni şi 38% dintre sibieni.
Întrebaţi la ce distanţă de actualul domiciliu ar fi dispuşi să se mute pentru un loc de muncă ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii preferă fie distanţele scurte, sub 100 de kilometri, fie o altă ţară. Astfel, 48% dintre braşoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legaţi de oraş – 26% nu sunt dispuşi să se mute nici pentru venituri mai mari.
Privind orele suplimentare, majoritatea celor invervievaţi sunt dispuşi să le desfăşoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională – procentul celor interesaţi variind între 58% şi 70%, în funcţie de oraş. Doar pentru beneficii materiale ar face ore suplimentare 11-17% dintre repondenţi, iar dacă îi ajută în dezvoltarea profesională 10-12%.
2 comentarii
Ce dezvoltare a carierei.. cu salarii de 800 de lei net ? Cu ăia poți să îți faci carieră ? Nici chiria nu ți-o poți plăti, trebuie să locuiești cu părinții până când ajungi să faci 40 de ani… Și cum te promovează ? Va veni șeful tău la tine și îți va zice: X, deoarece ești foarte harnic, deștept, perseverent, ambițios te vom promova și implicit îți vom mări salariul (că doar fiecare companie vrea să-și mărească cheltuielile nu să-și le reducă, nu ?). Cât îmi este de scârbă…