Stiri Brasov

Autoșeniletă din bani europeni pentru intervențiile în zone montane ale pompierilor brașoveni

senileta isu brasovDotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov cu echipamente cu care să poată interveni mai rapid şi mai eficient,va continua prin achiziția unei autoșenilete, ce urmează a fi folosită pentru intervenții în zonele montane greu accesibile.

Achiziția se face în cadrul celei de-a treia etape a proiectului european, „Îmbunătățirea intervențiilor în situații de urgență în zone greu accesibile” , finanțarea fiind asigurată în proporție de 85% prin Programul Operațional Regional, 13% de la bugetul de stat, iar 2% din bugetul Consiliului Județean Brașov. Judeţul Braşov, alături de celelalte cinci judeţe ale Regiunii 7 Centru, este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, ONG constituit special în scopul accesării de fonduri europene pentru proiecte de interes regional. Acest proiect finanţat din fonduri structurale a demarat încă din 2008, când Brașovul a primit șapte autospeciale, respectiv atât autospeciale pentru stingerea de incendii sau descarcerare, cât și o mașină specială de intervenție în cazuri de accidente nucleare, chimice sau biologice, și decontaminarea persoanelor afectate.

„Necesarul este mult mai mare” 

Valoarea acestei ultime etape a proiectului este 2.687.266,00 lei, din care finanţare nerambursabilă 2.473.114,28 lei, valoarea șeniletei care va fi adusă la Brașov fiind de 447.877 de lei. „Necesarul de care are nevoie ISU Brașov este mult mai mare decât putem asigura noi prin acest proiect, tocmai de aceea vom depune noi proiecte și pe exercițiul 2014 – 2020”, a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi intervenţiile în zonele greu accesibile, fie din cauza naturii terenului, fie din cauza condiţiilor meteo extreme, unul dintre rezultatele așteptate fiind reducerea timpilor de intervenție.

Pompierii se descurcă cu mașini din 1976

„Prin achizițiile făcute prin acest proiect cu finanțare nerambursabilă am reușit să înnoim aproximativ 15% din parcul auto. În total, avem 86 de autovehicule, însă avem de exemplu autospeciale fabricate în 1976, cu care ne deplasăm foarte greu la intervenții. Totodată, foarte importantă ar fi achiziția unor autoscări, ținând cont că în Brașov avem 13 construcții înalte și 2 foarte înalte, respectiv sediile BRD și al Finanțelor din Centrul Civic, iar în cazul producerii unor incendii intervenția cu actualele dotări este destul de dificilă”, a completat și colonelul Bogdan Lucian , adjunctul inspectorului șef al ISU Brașov.

După achiziția acestei șenilete, reprezentanții ISU Brașov estimează că timpul de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie în zonele rurale va fi redus cu aproape 2 minute, de la 24 de minute și 32 de secunde la 22 de minute și  40 de secunde. Șenileta urmează să ajungă la Brașov până în octombrie 2015, când este termenul de finalizare al întregului proiect. În luna iunie, ISU Brașov a mai fost dotat tot din bani europeni (20,3 milioane de lei) cu patru ambulanțe și două autospeciale de lucru cu apă și spumă, respectiv de mare capacitate și de capacitate mai mică.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*